Handväska

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En Burberry-handväska

En handväska är en mindre typ av väska, lagom i storlek för att kunna bäras i handen avsedd för nödvändiga föremål såsom börs, plånbok, näsdukar, smink, mobiltelefon, nycklar etc. Handväskor används huvudsakligen av kvinnor, även om liknande väskor för herrar har förekommit under senare delen av 1900-talet, mest som så kallade handledsväskor.

Att kvinnor har ett större behov av handväskor beror i stor utsträckning på klädmodet. I damkläder finns mycket färre fickor och om de används riskeras plaggens helhetsintryck. Av anatomiska skäl är även bröstfickor i damkläder problematiska.

Handväskor kan tillverkas av skinn, plast eller textila material. De kan innehålla många olika fack av vilka något eller några brukar vara försedda med blixtlås för större säkerhet. De bärs i ett eller flera handtag eller remmar. Längre remmar möjliggör att väskan bärs som axelväska vilket ger större rörelsefrihet åt bäraren.

Vetskapen om handväskans potentiellt värdefulla innehåll har lett till att brottet väskryckning utövas, företrädesvis mot äldre kvinnor.

Dyra märkeshandväskor har blivit en statussymbol bland många kvinnor. Bland exklusiva tillverkare kan nämnas Dior, Prada, Gucci, Burberry och Louis Vuitton.

Handväskor för män[redigera | redigera wikitext]

En handväska som används av män, men som sällan kallas handväska är portföljväskan. På sjuttio- och åttiotalet var handledsväskor relativt populära. Det finns även små axelremsväskor som designats för män, och även om dessa inte marknadsförs som handväskor, är de i princip det.

Se även[redigera | redigera wikitext]