Bältesväska

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Herren till höger framför bordet har en svart bältesväska på sig och har även stuckit in sin dolk vid väskan. 1400-tal.
Bältesväska av 1980-talstyp.

En bältesväska är en liten väska som bärs hängande i ett bälte. Väskan kan endera vara tillverkad i ett stycke med bältet eller ha hällor där ett bälte träs in. I väskan förvaras personliga tillhörigheter på samma sätt som i en handväska.

De tidigaste exemplen av bältesväskor är från folkvandringstid. De har påträffats i en svensk grav (Högom) och i norska gravar från samma tid. I väskan har förvarats sax alternativt en kam (tillverkad av horn). Exklusiva beslag till bältesväskor har påträffats i offerplats Finnestorp. Bältesväskor i läder var vanligt förekommande under medeltiden.

1980-talet kom magväskan, en typ av bältesväska av syntettyg. Den tillverkades vanligen i ett med bältet som även det var av syntettyg. Väskan hade dragkedja och kunde ha ett eller ett par separata fack invändigt. Vissa väskor av den här typen blev enkla ryggsäckar om de vändes ut och in. När väskan gick ur det vanliga modet fortsatte den att användas vid resor, skidsport och liknande aktiviteter. Det är även vanligt att torgförsäljare använder magväskor för lätt tillgänglig förvaring av växel och intäkter.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Offerplats Finnestorp projekthemsida -bältesväskor i det arkeologiska materialet