Havsabborre

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Havsabborre
Dicentrarchus labrax (Belgium).jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
ÖverklassBenfiskar
Osteichthyes
KlassStrålfeniga fiskar
Actinopterygii
OrdningAbborrartade fiskar
Perciformes
FamiljEgentliga havsabborrfiskar
Moronidae
SläkteDicentrarchus
ArtHavsabborre
D. labrax
Vetenskapligt namn
§ Dicentrarchus labrax
AuktorLinné, 1758
Utbredning
Dicentrarchus labrax map.png
Hitta fler artiklar om djur med

Havsabborre (Dicentrarchus labrax) är en fisk som kan leva både i saltvatten och bräckt vatten. Eftersom den är anpassad att leva i varmare vatten än Sveriges lever den här gärna i anslutning till varmvattenutsläpp. Den är en populär mat- och sportfisk; det svenska sportfiskerekordet väger 6,1 kilogram.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Havsabborren är en långsträckt fisk, upp till en meter lång, med vikt upp till drygt 10 kg. Dess utseende liknar gösens med mer dämpade färger och med en svart fläck på gällockets övre - bakre kant. Fiskens färg är i olika nyanser av silver, med blågrön ton över ryggen och rent silvervit på buken. Den har två ryggfenor, varav den främre har kraftiga taggar (som alla abborrsläktingar) och en analfena. Stjärtfenan är utformad för snabb attack, ej för att uthålligt simma snabbt.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Havsabborren förekommer längs östra Atlantkusten från Norge till Afrika samt i Medelhavet och Svarta havet. Den lever kustnära på djup mellan 10 m och 100 m gärna i klippiga och steniga områden. Under sommaren vandrar fisken mot land också upp i flodmynningar och vikar, medan den under vintern söker sig ut mot djupare vatten.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Havsabborren har animalisk diet: fisk, bläckfisk, kräftdjur, maskar och andra lägre djur.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Havsabborren leker under sommarhalvåret, vid olika tid beroende på framför allt vattentemperaturen. Under leken avger en hona upp till 250 000 romkorn. I saltvatten förblir rommen pelagisk (kringflytande) medan den i bräckt eller sött vatten sjunker till botten. Ynglen kläcks efter 6 dygn, med en påföljande snabb tillväxt. Denna stannar sedan snabbt av, och längden efter 2 år är endast 20 cm, efter 5 år 40 cm för honor, hanarna något kortare.

Rödlistningsstatus[redigera | redigera wikitext]

Ej i IUCN:s röda lista.

Kommersiell odling[redigera | redigera wikitext]

Havsabborre var en av de första fiskarna efter lax som odlades kommersiellt. Sådan odling påbörjades på 60-talet i liten skala i saliner under den tid de inte användes för saltproduktion, för att nu bedrivas systematiskt i odlingar speciellt anpassade efter havsabborre. De viktigaste producentländerna är Grekland, Turkiet, Italien, Spanien, Kroatien och Egypten. Den årliga produktionen ligger på ca 60 000 ton per år och ökar snabbt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • FishBase
  • FAO rapport om havsabborre [1]
  • Livsmedelsverkets föreskrifter om handelsbeteckningar på fiskeri- och vattenbruksprodukter [2]
  • Kent Andersson: Europeisk havsbass [3]