Hedin bil

Från Wikipedia
Hedin Bil
Hedin_Bil_Logo.svg
HuvudkontorSverige Mölndal, Sverige
BranschÅterförsäljare Verkstad
ProdukterFordon
Historik
Grundat1985
GrundareIngemar Hedin
Anders Hedin
Ekonomi
Omsättning34,486 miljarder SEK (2021)
Övrigt
Webbplatswww.hedinbil.se

Hedin Bil är samlingsnamnet för ett antal företag inom Hedin Mobility Group som säljer nya och begagnade person-, transport- och lastbilar samt servicetjänster i Sverige. Hedin Bil är återförsäljare av ett 30-tal bilmärken och har cirka 100 fullserviceanläggningar och sysselsätter över 2000 personer.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Ingemar Hedin 1955.

Från 1950-talets mitt arbetade Ingemar Hedin som bilförsäljare. Företaget I.A. Hedin Bil grundades 1985 i Borås av Ingemar Hedin och hans son Anders när man tog över Philipsons tidigare anläggning. Vid starten var Hedin återförsäljare för bilmärkena Mercedes-Benz och Nissan. Det första året såldes 800 fordon och verksamheten omsatte 45 miljoner kronor.

På 1990-talet följde förvärv av bilanläggningar i bland annat Helsingborg, Ängelholm, Halmstad och senare även Göteborg och Kungsbacka. I början av 2010-talet växte Hedin Bil genom uppköp, nybyggnader och upprustningar av bilanläggningar runtom i Sverige.

I slutet av 2010-talet och början av 2020-talet expanderade Hedin-koncernen till fler geografiska marknader och affärsområden. Man etablerade sig som återförsäljare i Norge, Belgien och Schweiz, blev utsedd till svensk importör och distributör för Ford[1] och elbilsmärket MG[2], samt växte affären med fordonsrelaterade mobilitetstjänster.

Som en följd av den utvidgade verksamheten genomfördes under hösten 2021 en omstrukturering där samtliga fordonsrelaterade bolag inom Hedin-koncernen flyttades till moderbolaget I.A. Hedin Bil AB[3], som i samband med detta bytte namn till Hedin Mobility Group AB för att bättre spegla koncernens olika affärsområden[4].

Hedin Bil är sedan 2022 svensk importör och återförsäljare av elbilsmärket BYD.

Bilmärken[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]