Heleneholmsverket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Heleneholmsverket

Heleneholmsverket i Heleneholm i Malmö är ett kraftvärmeverk som producerar fjärrvärme och el från naturgas. Det ägs och drivs av E.ON. Verket började tas i drift 1960 som Heleneholms Fjärrvärmecentral och 1966 togs kraftvärmeverket i drift. [1], och kan producera 300 MW värme och 130 MW elkraft. Heleneholmsverkets arkitekt var Hans Westman och mönstret på utsidan föreställer colombianska indianers stiliserade eld, uppbyggd av fyrkantiga fält i olika nyanser av blått till svart. En första färggrannare skiss i röda nyanser finns på Skissernas museum i Lund [2] Inuti huvudskorstenen finns två graffitiverk från 1991 av Pike och Dwayne.[2] Heleneholmsverkets skorsten är 130 meter hög.

Teknik[1][redigera | redigera wikitext]

Heleneholmsverket har fyra stycken ångpannor som framförallt eldas med naturgas, men de kan också eldas med eldningsolja och diesel. Tre av ångpannorna är på 150 MW och en på 70 MW. Dessa driver två kondensorer som kan leverera 120 MW respektive 230 MW värme och två ångturbiner som levererar 130 MW elektricitet, fördelat 40 MW respektive 90 MW. En rökgaskondensering installerades år 2000 och den reducerade kvävedioxidutsläppen med 55% och höjde verkningsgraden 10%. Reduceras eluttaget kan maximalt 400 MW värme produceras.

För lagring av värme finns fyra stycken ackumulatortankar med vatten på 2 500 m³ styck, dessa kan lagra 600 MWh värme.

I fjärrvärmecentralen finns sex gas/oljepannor som främst är i drift vår och höst och kan leverera 6x25MW.

Fem diesel-aggregat agerar reservkraftverk och kan leverera 8,5 MW elkraft.

Framtid[redigera | redigera wikitext]

Heleneholmsverket kommer förmodligen att ersättas av Öresundsverket och tas ur drift och eventuellt användas till reservkraft.[3] Öresundsverket har uppgraderats och återinsattes 2009 efter flera år i malpåse.

Källor[redigera | redigera wikitext]