Skorsten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skorsten till ett kraftvärmeverk
Ett skorsten på ett villa, med en Vindflöjel.

En skorsten är en anordning för att leda bort rökgaser som bildas vid till exempel förbränning av ett bränsle. Skorstenar används bland annat för att leda bort rökgaser från spisar, ugnar och förbränningsanläggningar med syfte att producera elektricitet eller värme (kraftverk). Skorstenen används för att sprida ut rökgaserna i atmosfären och bidrar genom "skorstenseffekten" till att dra förbränningsluft till eldstaden. Även om skorstenar ger ett naturligt drag som för bort rökgaser och drar in förbränningsluft, förlitar sig många förbränningsanläggningar även på fläktar för att ombesörja ventilation och tillförsel av förbränningsluft.

Skorstenar kan vara mycket höga, upp till 400 meter.[1] Byggnadsmaterialet var då de första större skorstenarna byggdes tegel, sedan stål och nu ofta armerad betong.

Säkerhetsnormer[redigera | redigera wikitext]

Vanligtvis finns normer som ställer krav på skorstenars isolering och täthet. Normer för skorstenar sätter krav på maximal temperatur på skorstenens ytteryta. Normerna är vanligen satta så att brand inte skall uppstå vid normal användning/eldning med normal rökgastemperatur. Denna temperatur är dock endast ett tiotal grader lägre än antändningstemperaturen för riktigt torrt trä. Vid forcerad förbränning och/eller vid användning av dåliga pannor, kan rökgastemperaturen bli avsevärt högre än tillåtet. I sådana fall finns risk för brand, även med en skorsten som uppfyller normerna. Dålig förbränning eller dåligt bränsle kan också leda till att onormalt mycket avlagringar på skorstenens insida, blanksot, vilket på sikt kan leda till skorstenseld. Om skorstenselden varar länge, kan allvarliga skador på skorstenen uppstå.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SkyscraperPage.com: Diagram över världens högsta skorstenar, läst 22 augusti 2008 [död länk]

Se även[redigera | redigera wikitext]