Heliga Jungfrukatedralen

Från Wikipedia
Heliga Jungfrukatedralen
Holy Virgin Cathedral
Kyrka
Heliga Jungfrukatedralen i november 2019.
Heliga Jungfrukatedralen i november 2019.
Land USA USA
Region Kalifornien Kalifornien
Ort San Francisco San Francisco
Trossamfund Rysk-ortodoxa kyrkan
Plats 6210 Geary Blvd, San Francisco
Arkitekt Oleg N. Ivanitskyj
Invigd 31 januari 1977
Webbplats: Holy Virgin Cathedral - Joy of all Who Sorrow - San Francisco, CA - Russian Orthodox Church Outside of Russia (sfsobor.com)

Heliga Jungfrukatedralen (engelska: Holy Virgin Cathedral; ryska: Радосте-Скорбященский собор) är en rysk-ortodox katedral belägen i San Francisco i Richmond distrikt i Kalifornien i USA.

Den är även den största av de sex rysk-ortodoxa katedralerna utanför Ryssland.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Heliga Jungfrukatedralen började byggas den 25 juni 1961, slutfördes 1956 och invigdes den 31 januari 1977. Katedralen grundades av den helgonförklarade Sankt John av Shanghai och San Francisco som också är begravd inne i byggnaden.

Katedralen[redigera | redigera wikitext]

Exteriör[redigera | redigera wikitext]

Katedralens exteriör designades av Oleg N. Ivanitskyj.

Katedralen har fem lökkupoler som är täckta med 24 karat guldblad som har var sitt ortodoxa kors. Mosaikerna på fasaden tillverkades av Alfonso Pardiñas. Ovanför ingången finns ett stort ortodoxt kors och en mosaik.

Interiör[redigera | redigera wikitext]

Inne i katedralen finns bland annat flera målningar som till exempel föreställer Jungfru Maria med Jesusbarnet, Jesus Kristus, Jesu födelse, Jesu korsfästelse, Den Helige Ande och Johannes döparen, en stor ikonostas som har tre stycken ortodoxa kors, två stora glasmålningar som har var sitt ortodoxa kors, tre stora taklampor och en krucifixbild. Utanför ikonostasen finns fyra större ikoner där två av ikonerna föreställer Jungfru Maria och Jesusbarnet. Vid altaret finns ett krucifix och en mosaik föreställande Jesus med de tolv apostlarna. Till höger i kyrkorummet finns relikerna av katedralens grundare Sankt John av Shanghai och San Francisco. Interiören har två läktare och till höger om ingången finns en liten affär.[1]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]