Heliga gravens kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Heliga gravens kyrka
Kyrka
Huvudingången
Huvudingången
Land Ockuperat palestinskt territorium/OPT
Ort Jerusalem
Invigd 1048
GeoNames 8335062
Uppslagsordet ”Uppståndelsekyrkan” leder hit. För kyrkan med samma namn i Sankt Petersburg, se Uppståndelsekyrkan, Sankt Petersburg.

Koordinater: 31°46′42.4″N 35°13′47.1″Ö / 31.778444°N 35.229750°Ö / 31.778444; 35.229750

Den heliga gravens kyrka, även Uppståndelsekyrkan, är en kyrkobyggnad i Jerusalem. Det är den kyrka som helgats åt Kristi grav. Byggnaden ligger i det kristna kvarteret i Jerusalems gamla stad och anses vara belägen på Golgata, kullen där Jesus från Nasaret korsfästes.[1] Den har varit ett mål för kristna pilgrimsfärder ända sedan 300-talet som platsen för Jesu uppståndelse. Idag är kyrkan en simultankyrka för totalt sex grenar av kristendomen och den delade kontrollen över byggnaden har i stort varit oförändrad i århundraden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den ursprungliga byggnaden tillkom år 335, brändes av perserna år 614 och förstördes till stora delar den 18 oktober 1009 under den muslimske kalifen al-Hakim bi-Amr Allahs styre. Kyrkan återuppbyggdes åren 1027-1048.

Kyrkan idag[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan är säte för patriarken av den Grekisk-ortodoxa kyrkan i Jerusalem, åt Romersk-katolska kyrkans högsta företrädare i staden, samt Armenisk-apostoliska kyrkans företrädare. Därtill används kyrkan av Koptisk-ortodoxa kyrkan, Etiopisk-ortodoxa kyrkan, och Syrisk-ortodoxa kyrkan

Kyrkan öppnas och låses av hävd av två muslimska väktare eftersom de fyra kristna grenarna inte kunnat hålla sams.[2] Kyrkans festdag är den 14 september och sammanfaller med Det heliga korsets upphöjelse. Kyrkan är en del av världsarvet Gamla Jerusalem.

Arkitektur[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan, som byggts på en plats som finns nämnd i skriftliga källor från 300-talet, innehåller den grav som av många kristna idag anser vara Jesu, och som vid den tiden vördades som sådan. Platsen som kyrkan är belägen på, anses också av vissa vara platsen där Jesus korsfästelse ägde rum, Golgatavandringen, och i kyrkan finns reliker av det sanna korset, som enligt traditionell, äldre uppfattning är det kors som användes vid korsfästelsen.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.bbc.com/news/world-middle-east-26934435
  2. ^ "Who Guards The Most Sacred Site In Christendom? Two Muslims", International Business Times, 29 mars 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]