Henry Ascher

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Henry Rikard David Ascher, född 15 september 1953 i Annedal, är en svensk pediatriker och människorättskämpe. Han är docent i barnmedicin och medlem i Svenska barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn. Ascher är medicinskt ansvarig för Rosengrenska Stiftelsen som ger vård till papperslösa och har även uppmärksammats för sitt arbete med apatiska flyktingbarn.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Ascher är son till judiska föräldrar som kom till Sverige som flyktingar undan Förintelsen.

Ascher belönades 2005 med Claes Carlsten-stipendiet, med motiveringen: "för sitt fleråriga engagerade arbete med utsatta barns, ungdomars och familjers hälsa genom bland annat vård till gömda flyktingbarn och deras familjer, arbete för barns rätt att utifrån FN:s barnkonvention bli hörda och få inflytande i vården samt kunskaps- och opinionsbildande arbete för att öka förståelsen för dessa gruppers situation".

Ascher har också ett politiskt engagemang. Han är medlem i det Kommunistiska partiet (tidigare KPML(r)), och ställer upp för dem i kommunvalen i Göteborg. På 1980-talet arbetade han en tid som läkare i palestinska flyktingläger i Libanon inom ramen för dåvarande KPML(r):s samarbete med PFLP genom författaren Staffan Beckman. Han har också undertecknat appeller för att häva EU:s terroriststämpling av PFLP och FARC.[1]

Den 31 maj 2010 ingick Ascher i besättningen till biståndsfartyget Sfendoni som en del i Ship to Gaza. Fartyget bordades av Israel och Ascher och resten av besättningen greps och fördes av israelisk militär till fängelse i Israel.[2] Därifrån utvisades han. År 2011 ingick Ascher i besättningen för Ship to Gaza.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Anslutna till demokratiuppropet”. Arkiverad från originalet den 19 januari 2014. https://archive.is/20140119215134/http://web.archive.org/web/20070927094309/www.demokratiuppropet.se/Anslutna.shtml. 
  2. ^ [a b] ”Ship to Gaza kastar loss igen | Proletären”. 1 maj 2017. Arkiverad från originalet. https://web.archive.org/web/20170501065252/http://www.proletaren.se/inrikes/ship-gaza-kastar-loss-igen. Läst 1 maj 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]