Herbert Pitman

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pitman, till vänster, i samspråk med andre styrman Charles Lightoller

Herbert John "Bert" Pitman, född 20 november 1877, död 2 december 1961, var tredje styrman ombord på det välkända fartyget RMS Titanic. Han var den enda av de styrmännen ombord som inte var medlem i Royal Navy Reserve. Han var anställd av White Star Line från 1906 och fram till 1920-talet.

Ombord på Titanic[redigera | redigera wikitext]

Pitman var inte i tjänst och låg till sängs när Titanic kolliderade med ett isberg. Han berättade sedan i förhör att han hörde kollisionen. Sedan han informerats av fjärde styrman Joseph Boxhall att fartyget tog in vatten tog han sig till båtdäck och började förberada livbåtarna för evakuering.

Pitman lämnade fartyget tidigt. På order av William Murdoch tog han befäl över livbåt nummer 5. Murdoch skakade hand med Pitman och sade "-Farväl, lycka till!". Båten var bland de första som lämnade fartyget, och flera passagerare kände sig fortfarande mycket säkrare på Titanic än i livbåten. 36 personer, bland dem flera män gick ändå i båten. Miljonären John Jacob Astor IV skall ha utbrustit "-Vi är säkrare här än i den lilla båten!".

Han hade instruerats att plocka upp mer folk från sidodörrar på fartyget men fann dessa stängda. Efter en timme i livbåten förstod Pitman att fartyget var dömt. När Titanic slutligen förliste tittade han på sin klocka och sade, "-den är 2.20". Pitman ville ro tillbaka för att rädda personer i vattnet, men passagerare i livbåten protesterade mot detta.

Pitman deltog liksom övriga överlevande officerare i förhör om olyckan i USA och Storbritannien. Pitman tillhörde dem som inte trodde att fartyget bröts itu vid förlisningen. Han tjänstgjorde senare på fartyg som RMS Oceanic och RMS Olympic.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]