Joseph Boxhall

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Joseph Boxhall.
En äldre Joseph Boxhall.

Kommendörkapten Joseph Groves Boxhall, född 23 mars 1884 i East Riding of Yorkshire, England, död 25 april 1967 i Christchurch, Dorset, var fjärde styrman ombord på det välkända fartyget RMS Titanic. Han hade varit sjöman sedan 1899 och var anställd hos White Star Line sedan 1907. Han var med och tjänstgjorde i det första världskriget, bland annat som officer.

Ombord på Titanic[redigera | redigera wikitext]

Boxhall var inte i tjänst vid tillfället då Titanic kolliderade med ett isberg. Han var på väg till bryggan när han hörde utkikarnas varningsklocka. Han anlände till bryggan samtidigt som kapten Smith, för att senare få ordern om att ge sig ut på en kontrollrunda i de främre delarna av fartyget. Han upptäckte först inga skador, men fick sedan reda på att bland annat postrummet var vattenfyllt och de främre sektionerna fylldes fort. Boxhall hjälpte efter det kvartersmästare Rowe att avfyra raketer i hopp om att uppmärksamma omkringliggande fartyg på situationen. Han upptäckte också ett fartyg vid horisonten som han försökte kontakta med morselampa. Med stor sannolikhet var det den brittiska ångaren SS Californian.

Han beordrades sedan att ta kommando över livbåt nummer två, vilken var en av de två mindre räddningskuttrarna närmast bryggan. Innan dess hade överstyrman Henry Tingle Wilde motat bort ett tjugotal män som satt sig i båten. I båten fanns totalt 18 personer, majoriteten var kvinnor. Boxhall föreslog efter förlisningen att de skulle ro tillbaka och försöka hjälpa personer i vattnet, men de bad honom att låta bli. När ångaren RMS Carpathia var inom synhåll så avlossade han en räddningssignal, och hans livbåt blev den första att nå räddning. Han vittnade vid förhör om olyckan både i USA och Storbritannien. Han valde efteråt att inte tala särskilt mycket om olyckan, men 1958 agerade han teknisk rådgivare när filmen Titanics undergång spelades in. Han medverkade också i en TV-intervju 1962 i BBC.

Boxhall pensionerades 1940 efter att bland annat ha tjänstgjort på RMS Olympic. Han blev vid sin död kremerad och dennes aska spreds ut i Atlanten vid den position där Titanic antogs ha sjunkit som ett sätt att hedra hans minne. Han var den sista överlevande officeraren från Titanic.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]