Herman

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Herman (olika betydelser).

Herman (även Hermann, Harman och Arman) är ett tyskt mansnamn som är bildat av två ord som betyder 'här' respektive 'man'. Det kan alltså betyda ungefär 'krigsman' eller 'krigare'. Det skulle eventuellt istället kunna betyda 'herreman', 'mäktig'. Den cheruskiske hövdingen Arminius germanska namn har senare omvandlats till namnet Herman. Herman är även besläktat med persiskans Armin (ارمین).

Herman hade en popularitetstopp i Sverige runt sekelskiftet 1900 och har nu återigen börjat bli vanligt bland de yngsta. De senaste åren har Herman varit ett av de 125 vanligaste tilltalsnamnen bland de yngsta. Totalt fanns den 31 december 2005 8 250 personer folkbokförda i Sverige med namnet Herman eller Hermann, varav 1 815 med det som tilltalsnamn/förstanamn. År 2003 fick 217 pojkar namnet, varav 95 fick det som tilltalsnamn/förstanamn.


Herman är kurdiskt (هەرمان) pojknamn betyder "vara" eller "bestå i all evighet". Ordet Herman består av "her" uttalas som "häär" (kort ä-ljud) och menas "all evighet" och "man" betyder "bestå, vara, leva" vilket tillsammans bildar betydelsen leva eller vara i evighet. Herman används som vanligt ord i vissa delar av östra Kurdistan och det betyder kamp vilket syftas till eviga kampen för värdigt liv.


Namnsdag: 12 juli.

Personer med förnamnet Herman, Herrmann eller Hermann[redigera | redigera wikitext]

Personer med efternamnet Herman, Hermann eller Herrmann[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]