Hessenhäst

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hessenhäst, Hessiskt varmblod
Hesse (Pferd).jpg
Hessenhäst
UrsprungTyskland
Egenskaper
TypVarmblodshäst
Mankhöjdca 160-170 cm
FärgBrun, fux, svart, skimmel och skäck
AnvändningRidning

Hessenhästen, eller det Hessiska varmblodet är en hästras med ursprung i Hessen i Tyskland. Hessenhästarna har utvecklats sedan mitten av 1900-talet men ingår sedan 2005 i stamboken för Hannoveranaren och rasen existerar inte officiellt längre. Enbart de skäckfärgade Hessenhästarna får skrivas upp i en egen avdelning eftersom skäck inte är en tillåten färg hos Hannoveranaren. Hessenhästar är utmärkta ridhästar men efter år 2009 kommer enbart beteckningen Hannoveranare att användas.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Hessenhästen började att utvecklas under mitten av 1900-talet i Hessen i Tyskland, på statsstuteriet Dillenburg. Dessa hästar var en av de många varmblodshästar som avlades fram i Tyskland efter att ridsporten börjat öka i popularitet. Grunden i Hessenhästen var den tyska Trakehnaren och importerade engelska fullblod.

Under 1960-talet blev rasen officiellt godkänd och gick under en egen stambok. Under den här tiden fanns även två olika sorters Hessenhästar, Waldeck-Hessen och Hessen-Nassau men sedan 1972 slogs dessa två stamböcker och hästar ihop och bildade enbart Hessenhästen.

Men Hessenhästarna fick aldrig samma uppmärksamhet som de andra tyska varmbloden, t.ex. Hannoveranaren eller Trakehnaren. Sedan 2005 har därför Hessenhästarna använts främst inom avel för Hannoveranare och skrivits in i deras stambok. Rasrena Hessenhästar brännmärks dock fortfarande och idag finns ca 2000 rasrena ston och 170 rasrena hingstar inom aveln. Idag existerar inte rasen rent tekniskt sett då den inte längre räknas som en egen ras, även om det finns några exemplar kvar.

Efter år 2009 kommer dock Hessenhästen helt att försvinna upp i Hannoveranaren. En del Hessenhästar föds skäckar, som inte är en tillåten färg hos Hannoveranaren, så då vet man inte vad som kommer att hända med dessa hästar.


Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Hessenhästen är en utmärkt ridhäst med fjädrande och taktfulla gångarter. Många hästar har även god hoppförmåga och hästarna är populära inom ridsporten även om de är relativt ovanliga på elitnivå. Hästarna utmärks av att de känsliga och intelligenta med ett lugnt och stabilt temperament.

Hessenhästen kan vara fux, brun, svart eller skimmel, men även skäck, vilket är en ovanlig färg bland de flesta varmblodsraser. Exteriören är perfekt för en ridhäst, och hästarna har långa, väl musklade halsar och en något lång rygg. Huvudet är vackert skuret med en rak nosprofil.

Hessenhästar är sportiga och atletiska och har utmärkt sig inom dressyr, banhoppning, fälttävlan och även körning på högre nivåer, fast dock inte upp på elitnivå.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]