Highland

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För sången av One More Time, se Highland (sång).
För musikalbumet, se Highland (musikalbum).
Highland
A' Ghàidhealtachd
Hieland
Kommun
Flag of the Highlands of Scotland.svg
Flagga
Land  Storbritannien
Riksdel Skottland
Administrativ huvudort Inverness
Area 25 659,34[1] km²
Folkmängd 220 490[1] (30 juni 2009)
Befolkningstäthet 8,6 invånare/km²
ISO 3166-2-kod GB-HLD
ONS-kod 00QT
GeoNames 2646944
Karta med HighlandA' GhàidhealtachdHieland i Skottland
Karta med Highland
A' Ghàidhealtachd
Hieland i Skottland

Highland (skotsk gäliska: A' Ghàidhealtachd [kɛːəlˠ̪t̪əxk])[2] är den största kommunen (council area) i Skottland. Kommunen gränsar mot Perth and Kinross, Moray och Argyll and Bute. Som namnet antyder så täcker Highland en stor del av det skotska höglandet, resten av detta område utgörs av de kommuner som Highland gränsar till samt Angus och Stirling.

Regionen täcker stora delar av de traditionella grevskapen Inverness-shire, Ross-shire och Cromartyshire samt hela Sutherland, Nairnshire och Caithness och en mindre del av den nordvästliga delen av Argyllshire.

Highland upprättades som en region år 1975 och hade då åtta distrikt. Vid kommunreformen 1996 ombildades regionen till en kommun och distrikten avskaffades. Hela kommunen har sedan dess administrerats från huvudorten Inverness. På grund av kommunens storlek infördes kommundelsnämnder (area committees) baserat på de tidigare distriktsgränserna.

Medan kommunen är den största till ytan, omkring fyra gånger så stort som det näst största, har den en befolkningstäthet på endast 9 invånare per kvadratkilometer. Stora delar av kommunen är obebodda eller har väldigt gles bebyggelse.

Orter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] General Register Office for Scotland, Land area and population density by administrative area: 30 June 2009 (excelfil) Läst 16 juni 2010.
  2. ^ Det engelska namnet Highland brukar översättas till Gàidhealtachd på gäliska. I andra sammanhang brukar Gàidhealtachd avse ’skotska högländerna’ eller ’det gäliska språkområdet i Skottland’.