Fife

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För raskattsförbundet FIFe, se Fédération Internationale Féline.
Fife
Kommun och ståthållarskap
Glenrothes
Land Storbritannien Storbritannien
Riksdel Skottland
Administrativ
huvudort
Glenrothes
Yta 1 324,86 km²[1]
Folkmängd 363 460[1]
Befolkningstäthet 274 invånare/km²
Tidszon GMT (UTC+0)
 - sommartid BST (UTC+1)
ISO 3166-2-kod GB-FIF
ONS-kod 00QR
GeoNames 2649469
ScotlandFife.png


Fife (skotsk gäliska: Fìobha) är en kommun och ett ståthållarskap i östra delen av centrala Skottland. Centralort är Glenrothes. Fram till 1975 var Fife ett grevskap, och mellan 1975 och 1996 en region. Som region var den indelad i tre distrikt. I äldre dokument och kartor förekommer även namnet Fifeshire som ett namn på området. Dagens Fife anses geografiskt stämma överens med det piktiska kungadömet Fib,[2] och brukar med anledning av det även kallas för the Kingdom of Fife, kungariket Fife.[3]

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Fife omfattar största delen av halvön mellan vikarna Tay och Forth. Kusterna är till största delen höga och klippiga och den östligaste punkten består av de brantaste klipporna Carr Rocks omgivna av Fife Ness. I väster inskjuter en gren av Ochill Hills, som av den fruktbara Edendalen, Howe of Fife, skiljs från de östligare Loinond Hills.

Till övriga delar är kommunen slät eller vågformig och på de flesta platser mycket bördig. De viktigaste vattendragen är Eden och Leven. Huvudorten i grevskapet var Cupar men de mest betydande städerna under grevskapets tid var Dunfermline och St Andrews.

Orter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] General Register Office for Scotland, Land area and population density by administrative area: 30 June 2009 (excelfil) Arkiverad 16 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine. Läst 16 juni 2010.
  2. ^ ”Fantastic Fife”. Scotland.com. http://www.scotland.com/fife/. 
  3. ^ ”The Kingdom of Fife”. Visit Scotland. https://www.visitscotland.com/destinations-maps/kingdom-fife/.