Trasa

Från Wikipedia
Trasa för golvrengöring.
Dammtrasa av mikrofiber.

En trasa är en bit tyg. Ursprungligen avses med trasa en återvunnen tygbit från ett plagg som blivit så slitet – trasigt – eller gått sönder så mycket att det inte längre kan användas för sitt ursprungliga ändamål. Trasa är också en nedsättande benämning på ett omodernt eller gammalt plagg, oftast en klänning.

En dammtrasa är en trasa som används vid dammtorkning. Moderna dammtrasor specialtillverkas för ändamålet, ibland av mikrofiberduk. Dammtrasor kan även kallas för dammdukar.

En skurtrasa är en grov trasa som främst används för rengöring av golv. Skurtrasor är ofta specialtillverkade för ändamålet. Handdukar och plagg av frotté är annars lämpliga att återanvända som skurtrasor.

En disktrasa, i handeln även kallad diskduk, är en trasa som används för rengöring i kök, särskilt av diskbänkar. Disktrasor är ofta specialtillverkade för ändamålet och det förekommer även disktrasor med dekorativa tryck. För att undvika att bakterier sprids genom disktrasan, vilket det kan göra, är det viktigt att byta trasan ofta, eller att sterilisera (koka) den regelbundet. Av hygienskäl ska inte disktrasor användas till att torka upp köttsaft, istället används hushållspapper.[1] Ett klassiskt varumärke för disktrasor i Sverige och Finland är svenska Wettex, och wettexdukarna tillverkas av cellulosa och bomull. I Norge är det vanligare med tunnare, nätliknande disktrasor.[2] För vissa ändamål kan slaskrensare användas.

Mattrasor är långa, smala trasor som används som inslag vid vävning av trasväv. Ursprungligen klipptes mattrasor av kasserade plagg, numera tillverkas mattrasor även industriellt och finns i färdigmatchade färgställningar.

Källor[redigera | redigera wikitext]