Toalettborste

Från Wikipedia
Toalettborstar i olika färger.

En toalettborste (även toaborste) är ett hushållsredskap avsedd för rengöring av toalettskålen (även kallad wc-skål). Den används i allmänhet tillsammans med såpa eller kemiska rengöringsmedel, det sistnämnda avser vanligen en WC-anka.

Toalettborsten kan användas för att rengöra toalettens övre delar runt i skålen. Däremot kan den inte användas för att tvätta djupt i skålens böjning till vattenlåset och borsten är inte heller utformad för att tvätta toalettsätet.

Till och med 1990-talets början städades toaletter ofta med det desinficerande blekmedlet Klorin, som nu undviks på grund av dess negativa miljöpåverkan.[1] I andra kulturer är det oartigt att inte omedelbart tvätta bort biologiskt avfall, med toalettborsten.

En typisk toalettborste har en topp med grova borsthår och är vanligtvis rund till formen samt följs av ett långt skaft. Idag tillverkas toalettborstar nästan alltid av plast men ursprungligen användes trä med svinborstar eller med hår från hästar, oxar, ekorrar och grävlingar.[2] Borsten förvaras normalt i en hållare men i vissa sällsynta fall är den helt gömd i ett rör.

En elektrisk toalettborste skiljer sig något från den vanliga toalettborsten.[3] Borstarna fästs på rotorn i en motor, vilket fungerar på samma sätt som en elektrisk tandborste. Strömförsörjningen är ansluten utan metallisk kontakt via elektromagnetisk induktion.

Formgivningen av toalettborstar har i många fall förskjutits under de senare åren med en ny betoning på ergonomiska borstar. Andra designförändringar inkluderar hållare som knäpper igen runt borsthåren och på så vis förhindrar utsläpp av lukter och bakterier.[4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.
  1. ^ Andra varumärken av en sådan lösning av natriumhypoklorit (NaClO) i vatten saluförs också men på grund av denna ingrediens är klorin basiskt och frigör klor och används i dag bara sällan i rengöringssyfte.
  2. ^ Inventors.com Arkiverad 26 juli 2020 hämtat från the Wayback Machine., Läst 20 januari 2007 (engelskspråkiga Wikipedia).
  3. ^ Powerassisted toiletbrush United States Patent 4397056
  4. ^ oxo.com Arkiverad 22 juli 2009 hämtat från the Wayback Machine., Läst 31 augusti 2008 (engelskspråkiga Wikipedia).
  5. ^ Jeremy Piper, "Tragic lives and death by toilet brush: The Oxford Dictionary of Plays" i Times Higher Education, 26 augusti 2005. Läst 1 juni 2010.