Hoppa till innehållet

Hjorden återvänder

Från Wikipedia
Hjorden återvänder
KonstnärPieter Brueghel den äldre
Basfakta
Tillkomstår1565
Typoljapannå av ek
Mått (h×b)117 × 159,7 cm 
PlatsKunsthistorisches Museum, Wien

Hjorden återvänder är en oljemålning av den flamländske renässanskonstnären Pieter Brueghel den äldre. Den är signerad BRVEGE[L], daterad 1565 och utställd på Kunsthistorisches Museum i Wien.

Hjordens återvänder tillhör en serie om sex målningar (varav en är förkommen) som skildrar olika tider på året. De benämns ibland månadsbilder men skildrar alltså en tvåmånadersperiod. De beställdes av Nicolaes Jonghelinck(en), en köpman i Antwerpen, för sitt hus på landet. År 1594 gav Antwerpens stad målningen som gåva till den habsburgske prinsen Ernst av Österrike i samband med att han utnämndes till guvernör i Spanska Nederländerna. Han förvärvade ett flertal tavlor och är anledningen till att Kunsthistorisches Museum idag äger världens största samling av Brueghels verk, sammanlagt 14 stycken.

Denna bild representerar oktober–november som skildrar hur en boskapshjord återvänder till byn efter att ha varit ute på sommarbete. Det bergiga landskapet är troligen ett fantasilandskap; åtminstone har det inget gemensamt med konstnärens platta hemtrakter i Flandern. Under Brueghels resa till Italien 1551–1553 färdades han via Schweiz, vars berg kan ha influerat honom.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]