Pieter Brueghel den äldre

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pieter Brueghel den äldre
Konstnären och kritikern.
Teckning från omkring 1565 som tros vara ett självporträtt.
Föddmellan 1525 och 1530
Breda, Brabant, Habsburgska Nederländerna
Död9 september 1569
Bryssel
BegravningsplatsKapellekerk
Make/makaMayken Coecke
(g. 1563–)
Konstnärskap
År aktivcirka 1550–1569
FältMåleri
MotivFolkliv, allegoriska motiv, kristna motiv
VerkDödens triumf
Jägarna i snön
RörelseHolländsk och flamländsk renässans
Signatur
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)

Pieter Brueghel den äldre, född mellan 1525 och 1530 i Breda, i nuvarande Nederländerna, död 9 september 1569 i Bryssel, i nuvarande Belgien, var en inflytelserik flamländsk renässansmålare.[1] Han var far till Pieter Brueghel den yngre och Jan Brueghel den äldre.

Asteroiden 9664 Brueghel är uppkallad efter honom.[2]

Liv och verk[redigera | redigera wikitext]

Pieter Bruegel d.ä. uppkallades efter sin födelseort, men forskare har inte kunnat enas om i vilken av tre möjliga byar det var. Konstnärens namn stavas därtill på flera sätt. Han signerade sina verk "Bruegel" eller "Brueghel", men kallades "Narrbruegel" eller "Bondbrueghel" av senare konsthistoriker för att särskilja honom från andra medlemmar av den målarfamilj, Brueghel, han grundat. Hans födelsedatum är osäkert, liksom närmare detaljer om hans skolning. Verk av Hieronymus Boschs utövade tidigt ett inflytande på honom. Det är troligt att Bruegel sattes i lära hos Pieter Coecke van Aelst, vars dotter Mayke han gifte sig med 1563.

Bruegel blev mästare i Antwerpen 1551. Följande år gav han sig ut på en omfattande resa i Italien, kom troligen så långt söderut som till Sicilien och återvände 1555 genom Graubünden och Tyrolen. År 1563 slog han sig ned i Bryssel, där han som aktad humanist ingick i kretsen kring den lärde poeten Dirck Volckertszoon Coornhert (1522-1590). Det finns många hypoteser men få dokument rörande Bruegels position och inställning under de första årens revolt mot det spanska väldet i Nederländerna, de religiösa stridigheterna och inbördeskrigets fasor. Se Spansk-nederländska kriget.

Stil och motivval[redigera | redigera wikitext]

Målningen Nederländska ordspråk (1559) illustrerar flera ordspråk och idiom.
Dödens triumf (cirka 1562). Museo del Prado, Madrid
De blinda (1568). Galleria Nazionale, Neapel

Bruegel hade skapat nästan alla kategorier inom det efterföljande nederländska måleriet, och hans målningar betingade höga priser. Men trots Rubens beundran och att de flesta av hans målningar snabbt förvärvades till kungliga samlingar minskade Bruegels berömmelse ända fram till det starkt förnyade intresset för hans verk i början av 1900-talet.

Bruegel försörjde sig under många år på att göra teckningar till gravyrer som gavs ut av den humanistiske grafikhandlaren Hieronymus Cock. Han utförde dem troligtvis i akvarell, men dessa arbeten har gått förlorade. Omkring fyrtio oljemålningar och några i tempera på duk finns kvar.

I sina målningar överförde Bruegel renässansens idealiserade människobild på bondeståndet (därav hans smeknamn), som han skildrar både i hårt arbete och i fest. Därvid uttrycks, i nära anknytning till Boschs måleri, traderad levnadsvisdom genom det groteska och tragikomiska. Bruegels poetiskt realistiska landskap utövade stort inflytande på konsten i Flandern och i norra Nederländerna. Han utsträckte måleriet till att omfatta landsbygden under olika årstider, stämningar och skiftande väderlek, i anknytning till de medeltida tideböckerna och gobelängerna.

Jägarna i snön (1565). Kunsthistorisches Museum, Wien.

Bruegel hyste ett medkännande men osentimentalt intresse för dem som arbetade med jorden, den nederländska landsbygdens talrika fattiga bondebefolkning. Mellan människorna och deras omgivning lyckades Bruegel skapa ett helt nytt visuellt samband, till exempel mellan de magra jägarna och det vintriga landskapet i Jägarna i snön (1565), känslan av ett välbefinnande utvunnet ur naturen i Sädesskörden (1565) eller en mycket kall vinterdag som bakgrund till en uppvisning i mänsklig brutalitet - Barnamorden i Betlehem (1565-1566). Ibland överskuggar nästan landskapet de mänskliga aktiviteterna, som den dramatiska alpbakgrunden i både Sauls självmord och Pauli omvändelse, eller det virvlande vattnet i Storm på havet. Bonddansen och Bondbröllop ger oss "närbilder" av gladare stunder i böndernas liv.

I hela sitt liv använde Bruegel sig av vardagliga uttryck och ordspråk för att teckna sofistikerade bilder av människans villkor. Den virtuositet han så småningom uppnådde inom sitt område, både i framställningar av det sedda och det inbillade, ses allra bäst vid en jämförelse mellan hans tidiga, överbefolkade Nederländska ordspråk (1559) och det genialiskt[källa behövs] komponerade verket De blinda (1568). Två arbeten som ådagalägger hans fantasi på höjden av dess styrka är Dulle Griet och Dödens triumf. Det första, ett helveteslandskap befolkat av den medeltida folksagans alla djävlar, har inspirerat 1900-talets poeter, målare och filmregissörer, medan Dödens triumf med sitt nästan mekaniska utplånande av människor i tusental har uppfattats som en träffande, ohygglig kommentar till vår egen tid.

Konstverk[redigera | redigera wikitext]

Det finns 45 autentiserade, bevarade konstverk av Bruegel, en tredjedel av dem finns i Kunsthistorisches Museum i Wien. Man vet att ett antal konstverk har gått förlorade. Det finns även kvar ett stort antal skisser och gravyrer av honom.

Ikaros fall
Babels torn (1563)
Bondbröllop (1568)
Vinterlandskap (1565)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 12 juni 2005.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]

  • Web Gallery of Art (vissa basfakta)
  • Stechow, Wolfgang, Pieter Bruegel the Elder. New York: H.N. Abrams 1990.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]