Hodgkins lymfom

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hodgkins lymfom
latin: morbus hodgkin
Klassifikation och externa resurser
ICD-10C81
ICD-9201
ICD-O9650/3-9667/3
DiseasesDB5973
Medlineplus000580
eMedicinemed/1022 
MeSHsvensk engelsk

Hodgkins lymfom är en cancer i lymfsystemet. Denna typ av lymfom beskrevs först av Thomas Hodgkin 1832 och drabbar främst personer i 20-30-årsåldern och de över 50 år. Andra lymfom kallas non-Hodgkins lymfom.

Epidemiologi[redigera | redigera wikitext]

Hodgkins lymfom på vänster sida av halsen.

Till skillnad från andra lymfom som ökar med åldern har Hodgkins lymfom en bimodal incidenskurva (incidenskurva med två lägen). I detta fall innebär det att den är vanligast dels i åldern 15–35, dels över 50 års ålder. Den är vanligare hos män.

Riskfaktorer för Hodgkins lymfom innefattar bland annat tidigare infektion med Epstein–Barr-virus och att man har andra familjemedlemmar som haft sjukdomen.[1]

Symtom[redigera | redigera wikitext]

Svullna, men inte smärtsamma lymfkörtlar, speciellt i halsen, är det vanligaste tecknet på Hodgkins lymfom. Även andningsbesvär på grund av tumör mellan lungorna kan förekomma. En tredjedel av de drabbade kan känna av systemiska symtom som låg feber, nattliga svettningar, viktnedgång eller trötthet.

Diagnos[redigera | redigera wikitext]

mikrograf som visar en typisk Reed–Sternberg cell.

Hodgkins måste skiljas från andra ofta relativt ofarliga svullnader av lymfkörtlar, såsom infektioner av olika slag. Definitiv diagnos görs genom biopsi av lymfkörtel. Sjukdomen kan delas in i undergrupper efter histologi. Cellhistologin i Hodgkins lymfom är inte lika viktig som i Non-Hodgkins lymfom. Behandling beror mer hur långt framskriden sjukdomen är, än på celltypen. Sjukdomen karakteriseras av Reed-Sternberg-celler.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Patienter med en lågt stadium av sjukdomen behandlas med kortvarig cellgiftsbehandling, även kallat kemoterapi eller cytostatika, följt av strålning (stadium I och IIA). Avancerade stadier (stadium III och IV) behandlas med mer långvarig behandling med cellgifter.

Prognos[redigera | redigera wikitext]

Prognosen är mycket god för patienter under 40 år; sammanlagt botas enligt svenska blodcancerförbundet över 88 % av patienterna. Så kallade B-symtom (feber över 38 °C, nattsvettningar, viktminskning) anses prognostiskt mer ogynnsamma.

5-årsöverlevnaden hos yngre personer med god prognos är över 95%. För de med sämre prognos, mer avancerade stadier är den 60-80%. För äldre personer är den sämre.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Adult Hodgkin Lymphoma Treatment (PDQ®)–Patient Version” (på en). National Cancer Institute. 2 augusti 2019. https://www.cancer.gov/types/lymphoma/patient/adult-hodgkin-treatment-pdq. Läst 18 oktober 2019. 
  2. ^ ”Hodgkins lymfom”. www.internetmedicin.se. https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=2802. Läst 19 oktober 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]