Hogslaby

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Järnåldersbyn "Hogslaby" i juni 2012.

Hogslaby är rekonstruktionen av en järnåldersby belägen i anslutning till Hågelby gård i Botkyrka kommun, Stockholms län. Namnet härrör från det forntida Hogslaby (idag Hågelby) där området är rikt på kulturhistoriska lämningar och fornminnen. Här bedriver kommunen en lägerskola.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Järnåldersbyn består av sex mindre tidstypiska träbyggnader intill sjön Aspens strand strax väster om Hågelby gård. Botkyrka kommun anordnar här undervisningsverksamhet som vänder sig i första hand till elever i årskurs 3 och 4. Under april, maj, del av juni och september kan anmälda skolklasser vara med på en eller två dagars lägerskola. Då får eleverna känna hur det kunde vara att leva på järnåldern.

Under handledning av forntidspedagoger får eleverna prova olika historiska vardagstekniker. Bland annat lagas mat, bakas bröd och samlas ätliga växter. Eleverna tovar fårull som spinns till garn och färgas med växter. Kärl och smycken formas av lera och bränns på järnåldersvis och i en smedjan arbetas det med järn. Varje år anordnas även flera "öppet hus" för allmänheten. Då kan man prova på olika hantverk som smide och smyckestillverkning.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Undervisningsverksamhet i juni 2012.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]