Homo oeconomicus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Homo oeconomicus[1] eller The economic man kallas den modell av mänskligt beteende som många nationalekonomer utgår ifrån i sina analyser. Homo oeconomicus är en rationell, strängt kalkylerande, nyttomaximerande individ som följaktligen alltid söker effektivitet i konsumtionen.

Modellen möjliggör många teoribyggen. De ekonomer som laborerar med förutsättningen om Homo oeconomicus medger att det inte är en helt korrekt eller fullständig bild av verklighetens människor men vidhåller att den liknar dessa – eller genomsnittsbeteendet i vissa situationer – tillräckligt mycket för att kunna utgöra grunden för samhällsekonomiska analyser.

Vissa ekonomer tillbakavisar föreställningen om den nyttomaximerande konsumenten helt och hållet. Thorstein Veblen och andra teoretiker inom den institutionalistiska skolan tillhör kritikerna. Veblen skrev i sitt huvudverk The Theory of The Leisure Class från 1899, att bilden av människan som "en blixtsnabb kalkylator av lust och olust, som far omkring som ett litet homogent klot under intrycket av stimuli som kastar honom hit och dit men samtidigt lämnar honom oberörd" är orimlig.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Homo oeconomicus i Nationalencyklopedin
  2. ^ Eklund, Klas, Vår ekonomi (1987), 10:e uppl., 2005, ISBN 91-7227-435-2, s. 47