Hongkonginfluensan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hongkonginfluensan, pandemi som härjade 1968 och pågick till 1970. Enligt många erkända virologer är detta den mest troliga basen till ett kommande pandologiskt virus. Antalet döda i världen beräknas till 1 miljon som kan ställas i relation till antalet döda i Spanska sjukan där man misstänker att ca 100 miljoner människor avled [1].

Sverige[redigera | redigera wikitext]

NEDAN från läkartidning valda avsnitt (enligt Fredrik Elgh)

I Sverige uppträdde endast sporadiska fall i november och december 1968. Den första vågen av Hongkong-influensa drabbade landet under vintermånaderna 1969. En andra, kraftigare pandemivåg svepte över landet vid årsskiftet 1969–1970.

De samhälleliga konsekvenserna, så som de framgick i medierna, var relativt få. En tydlig konsekvens av massinsjuknande i influensa blev att det var svårt att komma fram till Televerkets SOS-central och mycket svårt att komma till läkare och sjuksköterskor. Besöksförbud infördes på sjukhusen, och operationer fick skjutas upp. En noggrann genomgång av rikspressens artiklar under pandemin uppvisar ingen större påverkan på samhället i form av stängda skolor, dåligt fungerande samfärdsmedel etc, förutom att enskilda radioprogram och teaterpjäser fick ställas in på grund av akut påkommen influensa.

Däremot framkom en viss kritik mot regeringen för dålig beredskap mot Hongkong-influensan, där man menade att en bättre tillgång på vaccin tidigare hade minskat insjuknandefrekvensen påtagligt

http://www.dn.se/nyheter/sverige/lardomar-dras-av-tidigare-pandemier

http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6140

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://edition.cnn.com/2009/HEALTH/04/27/swine.flu.international/index.html