Horn (Niederösterreich)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vapen Karta
AUT Horn COA.jpg Map at horn.png
Delstat: Niederösterreich
Distrikt: Horn (HO)
Yta: 39,23 km²
Invånare: 6 472 (2008)
Läge: 48° 40' N,15° 39' O
Website: www.horn.gv.at
Stadskyrkan

Horn är en stad och en kommun i den österrikiska delstaten Niederösterreich. Horn som är distriktshuvudstad är belägen i Hornbäckenet ca 40 kilometer norr om Krems. Vid sidan av staden Horn består kommunen av ytterligare fyra orter: Breiteneich, Doberndorf, Mödring och Mühlfeld.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Horn omnämndes för första gången i mitten av 1000-talet. På 1100-talet byggdes borgen och staden (1282 första omnämning som stad). Staden var ett viktigt regionalt centrum både för handeln (tullrättigheter) och förvaltning (domstol). På 1500- och 1600-talen byggdes stadens befästningar ut.

I början på 1600-talet var Horn ett centrum för reformationen. Protestantiska adelsmän slutade sig samman i Hornförbundet. Efter motreformationens seger dominerade greve Ferdinand Kurz och hans ättlingar stadens utveckling. Han hämtade piaristorden till staden, grundade ett gymnasium och gynnade textiltillverkning.

1850 blev Horn distriktshuvudstad. 1889 när Kamptalbanan öppnades anslöts Horn till järnvägsnätet. Under 1900-talet utvecklades Horn till administrativt centrum för nordvästra Niederösterreich.

Stadsbild och sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Den äldsta byggnaden är kyrkan Sankt Stephan som omnämndes redan 1050. Kyrkan har ett romanskt och ett gotiskt kor som byggdes om i barock stil. Stadskyrkan är från renässanstiden och byggdes 1593-1598, Piaristkyrkan som byggdes 1658-1662 är barock. Bland de sekulära byggnaderna är det gamla lasarettet (Bürgerspital) och Turmhof sevärda. Lasarettet inhyser idag ett museum, Turmhof stadsförvaltningen och stadsbiblioteket. I stadens centrum finns många borgarhus från barock- och Biedermeiertiden. Slottet byggdes om och till under renässanstiden. Även i orten Breitenreich finns ett renässansslott från mitten av 1500-talet.

Museer[redigera | redigera wikitext]

  • Höbarthmuseet, utställningar till regionens förhistoria, stadens historia och folkkultur
  • Madermuseet, lantbruksmaskiner och verktyg.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Horn är ett viktigt regionalt förvaltnings-, service- och handelscentrum.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Horn ligger vid Kamptalbanan. Vid Horn sammanstrålar flera viktiga vägar.