Hostomels flygplats

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hostomels flygplats

Hostomels flygplats (ukrainska: Аеропорт Антонов, Aeroport Antonov: Antonovflygplatsen) (IATA: GMLICAO: UKKM), är en ukrainsk fraktflygplats i den nordvästliga Kievförorten Hostomel. Den används av flygfraktsbolaget Antonov Airlines (ukrainska: Авіалінії Антонова, Avialiniji Antonova), som ägs av flygplanstillverkaren Antonov vilka även använder flygplatsen för testflygniningar.

Hostomels flygplats är en av tre flygplatser i Kiev. De två övriga är Boryspils internationella flygplats, Ukrainas största flygplats som betjänar större delen av Ukrainas internationella flygningar, och Zjuljany flygplats som är den första flygplatsen i Kiev och öppnade den 25 maj 1924.

Rysslands invasion av Ukraina 2022[redigera | redigera wikitext]

Hostomels flygplats intogs av ryska luftburna styrkor den 24 februari 2022, den första dagen för Rysslands invasion av Ukraina 2022.[1] På kvällen samma dag rapporterades att flygplatsen hade återtagits.[2][3]

I slutet av mars månad drog sig de ryska trupperna tillbaka från flygplatsområdet, som del av ett allmänt tillbakadragande från norra Ukraina. I början av april meddelades att ukrainska styrkor åter hade tagit kontroll över flygplatsen.[4]

Antonov An-225[redigera | redigera wikitext]

Antonov An-225 MrijaArlanda, den 6 januari 2012.

Flygplatsen var hemmabas för världens största flygplan, fraktflygplanet Antonov An-225 med namnet ’’Mrija’’, vilket byggts i bara ett exemplar och som flögs av Antonov Airlines. Planet förstördes vid den första ryska attacken i sin öppna hangar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Hostomel Airport, 27 februari 2022.

Noter[redigera | redigera wikitext]