Kiev-patriarkatet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ukrainska ortodoxa kyrkan - Kievpatriarkatet
St Volodymyr's Cathedral in Kyiv, 2006.jpg
Grundare
Självståndighet 1992
Erkänt
Patriark Filaret av Kiev
Huvudkvarter Kiev, Ukraina
Territorium Ukraina
Utbredning Västeuropa, USA
Språk kyrkslaviska, ukrainska
Anhängare
Webbplats

Ukrainska ortodoxa kyrkan - Kievpatriarkatet, Українська Православна Церква Київського Патрiархату (UOK-KP) är Ukrainas största trossamfund, med stöd av ungefär hälften av de invånare som uppgett att man har någon kyrkotillhörighet.

Kyrkan utropades, i konflikt med den rysk-ortodoxa kyrkan, i samband med Ukrainas självständighet 1991. 1992 gick man, påhejade av den nya nationens president Leonid Kravtjuk, ihop med den Ukrainska autokefala ortodoxa kyrkan under ledning av dennas patriark Mstyslav Skrypnyk. När Mstyslav dog året därpå kunde man inte enas om vem som skulle bli hans efterträdare. De båda kyrkorna gick då åter var sin väg, under var sin patriark.

Kyrkan har under sin korta historia varit intimt förknippad med ukrainsk nationalism och har inte erkänts av någon av världens andra ortodoxa kyrkor. I samband med kravallerna i Kiev 2013-14 ställde man sig tydligt på oppositionens sida. Under Krimkrisen 2014 har man fått väpnat besök i kyrkor på Krimhalvön och man fruktar nu att de kyrkor som man har där kan komma att återlämnas till den rysk-ortodoxa kyrkan.

Källor[redigera | redigera wikitext]