Kiev-patriarkatet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ukrainska ortodoxa kyrkan - Kievpatriarkatet
St Volodymyr's Cathedral in Kyiv, 2006.jpg
Grundare
Självständighet 1992
Erkänt
Patriark Filaret av Kiev
Huvudkvarter Kiev, Ukraina
Territorium Ukraina
Utbredning Västeuropa, USA
Språk ukrainska
Anhängare
Webbplats

Ukrainska ortodoxa kyrkan - Kievpatriarkatet, Українська Православна Церква Київського Патрiархату (UOK-KP) var ett ortodoxt trossamfund i Ukraina som utropades i samband med Ukrainas självständighet 1991.

1992 gick man, påhejade av den nya nationens president Leonid Kravtjuk, ihop med den Ukrainska autokefala ortodoxa kyrkan under ledning av dennas patriark Mstyslav Skrypnyk. När Mstyslav dog året därpå kunde man inte enas om vem som skulle bli hans efterträdare. De båda kyrkorna gick då åter var sin väg, under var sin patriark. I december 2018 förenades de båda kyrkorna åter, med stöd av landets politiska ledning och patriarken i Istanbul. Tillsammans med avhoppare från Moskvapatriarkatet bildade man den nya Ortodoxa kyrkan i Ukraina.

Kyrkan var under sin korta historia intimt förknippad med ukrainsk nationalism och erkändes inte av någon av världens andra ortodoxa kyrkor. I samband med kravallerna i Kiev 2013-14 ställde man sig tydligt på oppositionens sida. Kyrkan utropades i konflikt med den rysk-ortodoxa kyrkan och fick under Krimkrisen 2014 väpnat ryskt besök i kyrkor på Krimhalvön.


Källor[redigera | redigera wikitext]