Hovjägmästare
Hovjägmästare är en titel på en jägmästare anställd vid ett hov eller på en person som bistår vi kungliga jakter. Numera är hovjägmästare ofta en hederstitel.
Danmark
[redigera | redigera wikitext]I Danmark var en hofjægermester en godsägare som bistod vid de kungliga jakterna under enväldet. Numera är det en hederstitel som tilldelas den kunglige jaktmästaren samt vissa adliga godsägare. Manliga hovjägarmästare får bära en grön uniform med silverdetaljer, samt ett eklöv av silver prytt med monarkens monogram på en grön rosett. Kvinnor har ingen uniform men bär en brosch som ämbetstecken.
För närvarande (2024) finns 50 hovjägmästare i Danmark, varav 16 kvinnor.[1]
Norge
[redigera | redigera wikitext]I Norge tillsattes førstehoffjegermestrer sedan 1860 men posten blev obesatt efter unionsupplösningen 1905.
Sverige
[redigera | redigera wikitext]I Sverige var hovjägmästaren en hovtjänsteman, som hade överinseende över jägeristaten vid hovet och de kungliga jaktparkerna. Förste hovjägmästare var ursprungligen titel för chefen för kungliga hovjägeristaten och senare titel på någon bland hovjägmästarna.[2] Idag finns endast en hovjägmästare, friherre Johan Nordenfalk.[3][4] Hovjägmästare i Sverige har en uniform (motsvarande hovuniform) bestående av en enkelradig vapenrock av mörkgrönt kläde med galon av guld på krage och ärmuppslag, förgyllda knappar med kunglig krona och överstes epåletter (modell äldre) med statschefens monogram; mörkgröna byxor med guldgalon; skärp av guld med fransar; hirschfängare eller sabel; vita handskar samt svart bicorne med kokard och en grön hängande plym.[5]
Överhovjägmästaren och förste hovjägmästare hade motsvarande uniform med generals gradbeteckning och buljon-tofsar i bältet.[5]
Se även
[redigera | redigera wikitext]Referenser
[redigera | redigera wikitext]- ^ ”Hofjægermestre” (på danska). https://www.kongehuset.dk/monarkiet-i-danmark/udnaevnelser/hofjaegermestre-2/. Läst 28 mars 2024.
- ^ Hofjägmästare i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1909)
- ^ ”Riksmarskalksämbetet”. www.kungahuset.se. https://www.kungahuset.se/kungl.-hovstaterna/kungl.-hovstaternas-organisation/riksmarskalksambetet. Läst 24 februari 2023.
- ^ https://www.kungahuset.se/kungl.-hovstaterna/kungl.-hovstaternas-organisation/riksmarskalksambetet
- ^ [a b] ”III. Hovjägeristatens uniformer”. Modeller till uniformer för ämbets- och tjänstemän vid svenska hovet av H. M. Konungen fastställda den 15 mars 1954. Kungliga Hovstaterna. 1954. sid. 6-7