Howard Schultz

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Howard Schultz i Vancouver 2007.

Howard Schultz, född 19 juli 1953, är en amerikansk affärsman och entreprenör, mest känd som storägare i och chef för kaffebarkedjan Starbucks och tidigare ägare av Seattle SuperSonics.

Uppväxt och familj[redigera | redigera wikitext]

Howard Schultz växte upp i Brooklyn, New York, och är äldst av tre barn.[1] Han gick på Canarsie High School. Schultz har en syster, Ronnie (född 1956), och en bror, Michael (1961), vilka båda bor i New York. Schultz mor bor i New Jersey, och hans far, som han ofta talar om i intervjuer, är avliden. Schultz är far till två barn och bor tillsammans med sin hustru i Seattle. Han äger också en lägenhet på Upper East SideManhattan samt ett hus i East Hampton.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Howard Schultz var under några år ansvarig för Hammarplasts försäljning i USA. Han kom till Starbucks i Seattle 1982. Efter en affärsresor känd som storägare i och chef för Milano försökte han övertala ägarna, däribland Jerry Baldwin, att erbjuda traditionell espresso utöver de hela kaffebönor, te och kryddor som redan fanns i sortimentet. Efter ett lyckat pilotprojekt infördes detta på alla Starbuckskaféer. Schultz grundade ett eget företag, Il Giornale. Två år senare beslöt ledningen för Starbucks att satsa på Peet's Coffee & Tea och sålde Starbucks till Schultz och Il Giornale.

Schultz döpte om Il Giornale till Starbucks och öppnade fler kaféer i USA. Företaget gjorde kaffedrycker som caffelatte populära. Många amerikaner hade tidigare bara druckit frystorkat kaffe.

Framgången med Starbucks har gjort Schultz till dollarmiljardär. Han har en nettoförmögenhet på omkring 3,1 miljarder USA-dollar.[2]

I slutet av 1970-talet arbetade Schultz som säljare på det svenska kemiföretaget Perstorp AB.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Intervju med Howard Schultz, The Guardian
  2. ^ ”Howard Schultz”. Forbes. http://www.forbes.com/profile/howard-schultz/. Läst 29 december 2015.