Hu Chunhua

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hú Chūnhuá
胡春华


Född April 1963
Wufeng, Hubei
Nationalitet Kina Kina
Politiskt parti Danghui.svg Kinas kommunistiska parti
Alma mater Pekings universitet

Hu Chunhua, född i april 1963, är en kinesisk kommunistisk politiker på ledande nivå som räknas till den "sjätte generationen" ledare i Kinas kommunistiska parti.[1] Han blev ledamot i Politbyrån i Kinas kommunistiska parti i november 2012.

Hu tog en fil.kand. på Pekings universitet i augusti 1983 och gick med i Kinas kommunistiska parti samma år. Han började därefter arbeta i organisationsavdelningen i Kinas kommunistiska ungdomsförbund i Tibet. Han arbetade därefter en längre tid inom partiapparaten i Tibet och har bland annat varit vice partisekreterare i regionen och vice ordförande i regionens folkregering.

Han var partisekreterare i Hebei 2008 till 2009 och tjänstgör för närvarande som partisekreterare i Inre Mongoliet. Han är också ledamot i den sjuttonde centralkommittén i Kinas kommunistiska parti och i den elfte Nationella Folkkongressen.

Hu Chunhuas karriär liknar på många sätt den nuvarande partiledaren Hu Jintaos karriärväg (ej släkt) och många Kinaexperter räknar därför Hu Chunhua till Hu Jintaos "ungdomsförbundsfraktion" (tuanpai) och en möjlig efterträdare till Xi Jinping, som tog över partiledningen på partikongressen i november 2012.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Willy Lam, "CCP Party Apparatchiks Gaining at the Expense of Technocrats" Arkiverad 8 januari 2010 hämtat från the Wayback Machine., China Brief, 19 december 2009, ss. . Läst 2009-12-28.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]