När frågan om större kyrkobyggnad gjorde sig påmind i Hultsjö socken i mitten av 1700-talet var tanken inte alls frågan om någon nybyggnad. Istället planerade man en ombyggnad av den gamla medeltidskyrkan. 1779 fattades beslut att utöka den gamla kyrkan med ett större långhus. Ritningar hade utarbetats av Lars Wickman och även bearbetats av Överintendentsämbetet men ombyggnaden förverkligas inte. Sockenborna fick fortsätta att trängas i den lilla bristfälliga och trånga kyrkan ytterligare en ganska lång tid. 1854 togs till sist ett definitivt beslut om kyrkbygget. Nu handlade det inte längre om ombyggnad av den gamla kyrka utan en helt ny. Efter ritningar av Axel Nyström igångsattes arbetet med kyrkans uppförande 1859 – 1860. Utförandet följde tidens gängse stilideal i form av en nyklassicistisk byggnad. Kyrkan som förändrats ganska lite efter byggnadstiden består av ett långhus med rakt avslutande kor i öster samt bakomliggande sakristia. Det kraftiga tornet i väster är försett med ett pyramidformat tak och en mindre lanternin krönt av en spira med kors. 1862 invigdes kyrkan av biskop Henrik Gustaf Hultman.
Kors med svepeduk och törnekrans. Var tidigare altarprydnad.
Altartavla med motiv: Den gode herden, utförd 1977 av Sven-Bertil Svensson, Mörbylånga.
Predikstol med ljudtak från kyrkans byggnadstid. Korgen försedd med förgyllda symboler. På väggen bakom predikstolen en draperimålning med Kristus ansikte.
Kyrkans orgel byggdes ursprungligen 1862 av Johan Nikolaus Söderling, Göteborg och renoverades/utökades 1961 av Nordfors & Co, Lidköping varvid den ursprungliga fasaden behölls. Manual I och delvis manual II är mekaniska och för övrigt är orgeln pneumatisk.
Kyrkobyggnader 1760-1860 Del 2 Småland och Öland. Utgiven av Riksantikvarieämbetet och Kungl vitterhets historie och antikvitets akademin. Förlag: Almqvist & Wiksell International, Stockholm 1993 ISBN 91-7192-821-9
^Abrahamsson Hülpers, Abraham (1773) (på svenska). Historisk Afhandling om Musik och Instrumenter särdeles om Orgwerks Inrättningen i Allmänhet jemte Kort Beskrifning öfwer Orgwerken i Swerige. Västerås: Johan Laurentius Horrn. sid. 288. Libris2413220