Huset Nemanjić

Från Wikipedia
Nemanjićs vapensköld

Huset Nemanjić var en serbisk adelsfamilj som regerade som kungar och tsarer i Serbien under medeltiden.[1] Ätten grundades av Stefan Nemanja, som var en ättling till Vojislavljević-ätten. Ätten producerade elva serbiska regenter mellan 1166 och 1371. Efter att Stefan Nemanja antagit namnet Stefan, som betyder "krönt" på grekiska, använde alla efterföljande monarker av denna ätt dess namn som en titel. Den blev snabbt oskiljbar från monarkin och även andra ätter som gjorde anspråk på den serbiska tronen antog titeln före sitt namn. Nemanjić-ättens vapensköld bestod av en vit, dubbelörn på en röd bakgrund och ligger till grunden för Serbiens riksvapen idag.

Stefan Nemanjas tredje son, Rastko Nemanjić, kom även att spela en avgörande roll i Serbiens historia då han blev Serbiens förste ärkebiskop. Rastko Nemanjić är mera känd under sitt helgona namn, sankt Sava.

Nemanjić-ätten regerade i Serbien mellan 1166-1371 och under dess tid nådde Serbien höjden som stormakt och inom dess gränser omfattade stora delar av Balkanhalvön.

Lista över huset Nemanjićs kungar och tsarer med regentlängd[redigera | redigera wikitext]

Medeltida fresk med ett familjeträd över släkten Nemanjić

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ćirković, Sima (2004). The Serbs. Malden: Blackwell Publishing. ISBN 9781405142915.