Huvudbok

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En huvudbok ger all bokföring sorterad efter konto. En huvudbok är en översikt över ett företags alla konton och händelser under given period.

I huvudboken ordnas ett företags alla affärshändelser systematiskt med hjälp av kontona i kontoplanen. Varje konto och vad som har hänt på detta går att avläsa. Det är lätt att se vad saldot är på de olika kontona och därigenom blir det lätt att se hur företagets intäkter, kostnader, tillgångar och skulder förändras.

Huvudboken skall följa företagets kontoplan och kontona presenteras i nummerordning. Härigenom blir det lätt att avläsa ställningen på de så kallade balanskontona och saldona på företagets resultatkonton.

Om man upptäcker eventuella felaktigheter i bokföringen är det till huvudboken man i första hand går för att finna felet.

I Sverige finns en standard för utbyte av bokföringsinformation mellan redovisningssystem som kallas SIE. Den administreras av intresseföreningen SIE-gruppen[1].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”SIE-Gruppen | För datorprogram som vill prata med andra datorprogram”. www.sie.se. http://www.sie.se. Läst 10 april 2018.