Hyracotherium

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hyracotherium
Status i världen: Fossil
Stratigrafisk utbredning: eocen
Hyracotherium Eohippus hharder.jpg
En tecknad bild av Heinrich Harder på hur man tror att Hyracotherium såg ut.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Uddtåiga hovdjur
Perissodactyla
Familj Palaeotheriidae
Släkte Hyracotherium
Vetenskapligt namn
§ Hyracotherium
Synonymer
Eohippus
Hitta fler artiklar om djur med

Hyracotherium eller Eohippus ("mullvadsdjur") är den av de kända hästarna som levde längst tillbaka i tiden, för mellan 60 miljoner och 45 miljoner år sedan, under eocen. Den var ungefär så stor som en normalstor hund med en mankhöjd på ca 20–35 cm, hade fyra tår och levde på norra halvklotet i Nordamerika. Flest fynd efter Eohippus har hittats i New Mexico och Wyoming i USA.

Eohippusen hade en trampdyna bakom tårna, liknande hundars trampdynor och huvudet var rådjurslikt. Även färgen påminde om ett rådjur eller en hjort med en svagt gråbrun nyans och ibland ljusa prickar eller fläckar över ryggen som fungerade som kamouflage i de tropiska skogar som hästen levde i. Ryggen var krökt som på en hare. Ögonen satt på sidorna av huvudet vilket gav ett stort synfält som var viktigt för att kunna fly från fiender.

Tänderna var inte så utvecklade på hästarna och de var inte gräsätare som dagens hästar. De åt istället saftiga blad, frukter och knoppar.

Forskarna kallade denna häst för gryningshästen och namnet Eohippus betyder just "morgonrodnadens häst". År 1867 hittades ett nästan intakt skelett av Eohippus i klippformationer i Wyoming, USA. Det var med hjälp av detta som forskarna kunde börja spåra hästens utveckling. Det bäst bevarade skelettet hittades 1931 i Big Horn Basin i Wyoming. Paleontologer från California Institute of Technology satte ihop skelettet med största skicklighet och tillsammans med många andra fynd lyckades man göra en rekonstruktion av den lilla hästen.

En Eohippus vid namn El Diablo medverkar i filmen The Valley of Gwangi från 1969 där den uppträder som cirkushäst.

Se även[redigera | redigera wikitext]