IFK Tidaholm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
IFK Tidaholm
HemortTidaholm, Sverige Sverige
Aktiv1907-
Tidigare namnGöta BK
VerksamhetFotboll
Tidigare verksamhetFriidrott
Handboll
Ishockey

IFK Tidaholm, bildad 1907 som Göta BK, är en idrottsförening i Tidaholm. Klubben bedrev en gång i tiden bland annat ishockey 1950-1977 och handboll 1941-1972 i föreningen, men detta dog så småningom ut och kvar finns nu bara fotbollssektionen. Sportgymnastik bedrevs från starten och fram till åren kring 1930. Från starten och fram till ungefär 1950 bedrivs även friidrott, där klubbens mest framgångsrike var Eric Backman som tog fyra OS-medaljer 1920.

På 1940-talet spelade IFK två säsonger i division två, den näst högsta serien. Säsongen 1944/45 blev det en fjärdeplats. Serien vanns av Tidaholms G&IF som fick spela allsvenskt kval mot Jönköping. Säsongen efter blev IFK nia och åkte ur serien, med samma poäng som åttan Karlstad BK. Så nära nytt kontrakt var det. TG&IF blev tvåa den här säsongen. På 40-talet spelades det alltså fyra derbyn i Tidaholm i fotbollens näst högsta serie.

2006 spelade IFK Tidaholm i division III, högre hade man inte lyckats de närmast föregående åren, utan istället huserat i mitten av division 4 norra.

Inför 2010 års säsong tappade IFK en av sina bästa spelare, anfallaren Dennis Bergström, till Tibro AIK i division 3. Dessutom drabbades man av en stor spelarflykt till kringliggande klubbar och truppen tunnades ut.

Som en följd av det har laget nu en mycket ung trupp, där majoriteten av spelarna är födda på 90-talet. Ett viktigt tillskott blev därför division 2-meriterade Robert Österberg, en rutinerad målvakt från IF Heimer, som kontrakterades på fem år. Sedan säsongen 2012 har laget huserat i division 3 mellersta Götaland. 2018 tog man sig via kval upp till Division 2 och laget spelar nu i Division 2 Norra Götaland. Huvudtränare i föreningen är Magnus Henriksson assisterad av Peter och Henrik Fogelberg.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]