Ica Banken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
ICA Banken AB
Icabanken-logo-top.png
Org.nr516401-0190
TypPrivat bankaktiebolag
HuvudkontorSverige Solna, Sverige
NyckelpersonerPer Strömberg
Styrelseordförande
Marie Halling
Vd
BranschNischbank
Antal anställda283 - December 2011
Historia
Grundat2001
GrundareIca AB
Ekonomi
Omsättning 763,707 miljoner SEK
Rörelseresultat 170,649 miljoner SEK
Vinst efter skatt 124,407 miljoner SEK
Tillgångar 10,399 miljarder SEK
Eget kapital 899,253 miljoner SEK
Struktur
ÄgareIca AB - 100%
ModerbolagIca AB
Övrigt
WebbplatsIcaBanken.se
FotnoterSiffror från 2011 års bokslut.[1]

ICA Banken AB är ett svenskt bankaktiebolag som erhöll oktroj för att bedriva bankverksamhet från Finansinspektionen i maj 2001[2]. Ica Banken ägs av Ica AB och är en av de tjugo största affärsbankerna i Sverige[3].

Ica Banken är en fullsortimentsbank som erbjuder olika bankkort, lönekonto, bolån, lån utan säkerhet, sparande i fonder och försäkringar. Man kan sätta in och ta ut pengar i nästan alla Ica-butiker. Andra bankärenden kan göras via www.icabanken.se, deras appar och telefon. Verksamheten är i huvudsak inriktad mot privatkunder och kan karaktäriseras som en nischbank. Banken har sitt huvudkontor i Solna och sitt kundcenter i Borås. Ica Banken driver också Icas uttagsautomat för kontantuttag.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Efter den svenska finanskrisen luckrades reglerna upp för att etablera nya banker i Sverige. Den politiska målsättningen med detta var att öka konkurrensen på bankmarknaden, och det blev möjligt för bland annat försäkringsbolag att starta och driva bankrörelse. I början av 2000-talet hade livsmedelskedjorna Ica och Coop bägge planer på att starta bankverksamhet. Grunden för den planerade verksamheten utgjordes av de respektive sparkassor som bägge kedjorna drev i anslutning till sina kundkort. Begränsningen låg bland annat i att en sparkassa vid den tiden endast fick ta emot inlåning på 15 000 kronor, inte kunde ge någon garanti för insatt belopp och att anslutna kort i princip endast kunde användas i de egna butikerna.

Ica Banken och Coop Bank blev därmed de första som fick tillstånd att starta bankverksamhet, utan vara helägda dotterbolag till redan existerande finans- eller försäkringsbolag.

Uttagsautomater[redigera | redigera wikitext]

Uttagsautomaten vid Ica Supermarket Ringen, Ringens köpcentrum, Skanstull, Stockholm.

Ica Banken driver idag cirka 450[4] stycken uttagsautomater för kontantuttag. Dessa är i första hand en service till Icas kunder och är ofta placerade i anslutning till Ica-butiker. Det finns idag åtta automater som inte ligger i anslutning till en Ica-butik. I automaterna kan bland annat alla MasterCard- och Visa-kort användas, inklusive Maestro och Electron.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”ICA Bankens årsredovisning 2011”. IcaBanken.se. https://cms.icabanken.se/globalassets/pdf/arsredovisning-icabanken-2011.pdf. 
  2. ^ Svenska Bankföreningen: Ica Banken[död länk]
  3. ^ Bank- och finansstatistik 2007 (Juni, 2008)
  4. ^ https://www.riksbank.se/sv/statistik/betalningar-sedlar-och-mynt/sedlar-och-mynt/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]