Ice Age

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ice Age
Ice Age
GenreÄventyr
Komedi
RegissörCarlos Saldanha
Chris Wedge
ProducentJohn C. Donkin
Lori Forte
Christopher Meledandri
ManusMichael Berg
Michael J. Wilson
Peter Ackerman
SkådespelareRay Romano
John Leguizamo
Denis Leary
OriginalmusikDavid Newman
ProduktionsbolagBlue Sky Studios
Twentieth Century Fox Animation
Distribution20th Century Fox
PremiärUSA 15 mars 2002 (USA)
Speltid1:18:04
LandUSA
SpråkEngelska
Budget59 milj. USD
UppföljareIce Age 2: Istiden har aldrig varit hetare
IMDb SFDb Elonet

Ice Age är (engelska: 'Istiden') en amerikansk datoranimerad film, skapad av Blue Sky Studios och utgiven av 20th Century Fox. Den hade biopremiär i USA den 15 mars 2002.[1] Filmen regisserades av Carlos Saldanha och Chris Wedge och bygger på en berättelse av Michael J. Wilson. Uppföljarna till filmen heter Ice Age: The Meltdown (2006), Ice Age: Dawn of the Dinosaurs (2009) och Ice Age: Continental Drift (2012). En femte film, Ice Age: Scratattack, hade biopremiär i mitten av 2016.[2][3][4]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Vid istidens början hittar sengångaren Sid, mammuten Manny och den sabeltandade tigern Diego ett människospädbarn. Tillsammans försöker de leta reda på föräldrarna för att återföra dem. Vid sidan om huvudhistorien följs den lilla sabeltandade ekorren Scrat som genom hela filmen letar efter ett gömställe åt sitt ekollon.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Från början var det tänkt att filmen skulle regisseras av Don Bluth och Gary Goldman och ha en mörkare ton. Den var även planerad att vara 2-dimensionellt animerad. Efter att Bluths senaste film Titan A.E. blev ett misslyckande lades dock Fox Animation Studios ner, och arbetet gick då istället över till Blue Sky Studios som gav filmen en barnvänligare, färggladare och mer komisk ton.

Filmen regisserades av Carlos Saldanha och Chris Wedge från en berättelse av Michael J. Wilson. Uppföljarna till filmen är Ice Age 2: Istiden har aldrig varit hetare! (2006) och Ice Age 3: Det våras för dinosaurierna (2009) och Ice Age 4: Jorden skakar loss (2012).

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Originalversion[redigera | redigera wikitext]

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]