Robert Gustafsson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Robert Gustafsson
Robert Gustafsson (till vänster) och Joakim Gräns i Lånta Fjädrar.
Robert Gustafsson (till vänster) och Joakim Gräns i Lånta Fjädrar.
Födelsenamn Carl Robert Olof Gustafsson
Född 20 december 1964 (50 år)
Katrineholm, Södermanlands län, Sverige
Medium Skådespelare, komiker, manusförfattare
Nationalitet Sverige Sverige
År som aktiv från 1970-talet
Genre(r) Sketchkomik, karaktärskomik, situationskomik, fars/buskis, imitationer
Influerad av Monty Python och John Cleese
Maka Lotta Gustafsson (sedan 1988)
Betydande roller Roland Järverup, Greger Hawkwind, Allan Karlsson, Fred Asp, Weiron i Ottan, Tobias the_destr0yer m.fl.
Webbplats robertgustafsson.se
IMDb

Carl Robert Olof Gustafsson, född 20 december 1964 i Katrineholm, är en svensk skådespelare och komiker. Han är en del i Killinggänget.

Gustafsson utsågs till världens roligaste man av svenska folket i SVT:s program Folktoppen 2006.[1] Han är bosatt i Stockholmsförorten Mälarhöjden..

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Barndom och familj[redigera | redigera wikitext]

Robert Gustafsson är yngste son till egenföretagaren, tapetseraren Olle Gustafsson och hemmafrun Inger Gustafsson. Hans tre år äldre bror Kristian föddes med hjärtfel och avled i januari 2004.[2][3][4] 1970, när Robert var sex år gammal, flyttade familjen till Skövde i Skaraborgs län. Mellan åren 1975 och 1980 var Robert Gustafsson tävlingscyklist.[5]

Karriären[redigera | redigera wikitext]

Han började sin komikerkarriär i slutet av 1970-talet då han spelade revy med komikern Runo Sundberg hemma i Skövde. Ett av hans första uppdrag för TV var barnserien Skrotnisse och hans vänner där Robert gjorde Skrotnisses son Kalles röst. Mer barnprogram blev det när han fick spela Björnes kompis i Björnes magasin i slutet av 1980-talet. Sedan dess har det blivit en lång rad TV-produktioner bland annat Gäster med gester, Rena rama Rolf, NileCity 105,6, Percy Tårar, Parlamentet och Time Out. December 2005 medverkade han i SVT:s julkalender En decemberdröm, där han spelade två roller, Chefen i Underjorden och Zigge i korvkiosken.

Gustafsson har medverkat i en mängd teaterproduktioner, bland annat Apollorevyn i Täby, Bosse Parneviks revy på Cirkus, krogshowen I manegen med Glenn KillingBerns, titelrollen i Arne AnkaStockholms stadsteater, LektionenDramaten, farserna Hotelliggaren, Revisorn och Lögn i helveteChinateatern och Maken till fruarOscarsteatern. Han turnerade med Robert Wells i Rhapsody in Rock 2002 där han fick visa prov på sin sångröst. Åren 2004 och 2005 turnerade han med showen Tältprojektet, tillsammans med bl.a. Johan Rheborg och Lena Philipsson.

Gustafsson är imitatör och har gjort många uppskattade, porträttlika imitationer av bland annat Sven Wollter, Peps Persson, Per Gessle, Göran Persson, Ingmar Bergman, Ernst-Hugo Järegård, Tony Rickardsson, Sten Broman, Magnus Härenstam, Carl Bildt, Bertil Svensson, Tony Irving, Bengt Frithiofsson, Björn Ranelid, Bosse "Bildoktorn" Andersson, Lena Philipsson och Jonas Gardell. Han imiterade även Olof Palme som ung, innan sin TV-karriär. Många minns hans medverkan vid Kungagalan i Globen då kung Carl XVI Gustaf fyllde 50 år. I finalprogammet av Allsång på Skansen har Robert överraskat med galna upptåg varje sommar sedan mitten av 1990-talet.

Han har tillsammans med de övriga i Killinggänget skrivit manuskript till filmen Fyra nyanser av brunt (2004) som belönades med flertalet film- och TV-priser över hela världen. Robert vann själv en Guldbagge för bästa manliga huvudroll 2004 efter den filmen. Han var även nominerad till Guldbaggegalans bästa manliga huvudroll 2013, och var med och vann ännu en Guldbagge för Biopublikens pris, på samma gala. Det var efter biosuccén Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013.)

I det svenska tv-programmet Folktoppen (2006) röstades Robert Gustafsson fram till världens roligaste man. År 1998 tilldelades Robert Karl Gerhards Hederspris.

År 2008 väckte han åter liv i sin gamla rollfigur Roland Järverup från filmen Torsk på Tallinn (1999) genom att skapa dansbandet Rolandz tillsammans med Joakim Nordborg där Järverup figurerar som sångare.

2009 blev Gustafsson "roastad" i TV-programmet Roast på Berns.

Roll i Killinggänget[redigera | redigera wikitext]

Av alla medlemmar i Killinggänget är det ingen som har fått gestalta lika många olika rollfigurer som Gustafsson.[källa behövs] Det är ett flertal bara i NileCity 105.6 och dessutom har han gjort flera andra roller i Killinggängets andra TV-serier och filmer. Många av de roller som Gustafsson spelat i samband med Killinggänget har ofta dykt upp i andra sammanhang både med och utan gruppen. Bland dem finns Greger Hawkwind - brandchefen från NileCity 105.6 - som ett par gånger har dykt upp i Allsång på Skansen. Roland, den väldigt snälla dansbandsfantasten från filmen Torsk på Tallinn och många andra.

Förutom att spela olika roller så skriver han ofta manus till Killinggängets olika produktioner.

Medverkan i Allsång på Skansen[redigera | redigera wikitext]

Från mitten på 1995 och fram till och med år 2008 deltog Gustafsson varje år i finalprogrammet av Allsång på Skansen. Vid framträdandena spelade han olika påhittade figurer och/eller imiterade kända personer. 2009 deltog han också i allsången fast i program tre istället. Även 2013 deltog han i programmet.

Här nedan följer en lista över Gustafssons framträdanden i allsången genom åren (alla framträdande före 2009 är i finalprogrammt)

Kända rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Robert Gustafsson är den som - utan tvekan - spelat mest olika roller - både i Killinggängets produktioner och på egen hand. Galleriet är stort och man hittar rollfigurer från hela Roberts historia som komiker.

Nils "Nisse" Gustav Bertil Lind
Gustafsson gestaltade Nisse i Rena rama Rolf under de tre första säsongerna.
Roland Järverup
I Torsk på Tallinn fick man för första gången stifta bekantskap med den stora (och ensamma) dansbandsfantasten Roland Järverup. Han är en mycket trevlig och sympatisk värmlänning som åker på resan till Tallinn, för att kunna skaffa sig ett trevligt sällskap att dela vardagen med.
Roland dök aldrig upp i ytterligare produktioner med Killinggänget, men man har sett honom på Tältprojektet och i Melodifestivalen.
Nu har Gustafsson i rollen som Roland startat ett eget dansband som heter Rolandz och sommaren 2009 turnerade de i Sverige. I december 2009 släpptes den musikaliska roadmovien Rolandz - The Movie på DVD. Den handlar om Roland Järverups resa från de mörka skogarna till de stora scenerna.
Greger Hawkwind
Greger Hawkwind syntes för första gången i NileCity 105.6, som brandchef. Han är en homosexuell man med machoimage, iklädd kilt, vita pumps, magväska och med en rökpipa i munnen. Han blev senare även "gravid" och led då av svåra ryggsmärtor.
Under de gånger som Gustafsson uppträdde på Allsång på Skansen var han Greger några gånger.
Fred Asp
Fred Asp är en alkoholiserad man som ofta har "fest" med sin iller Göran. Hans debut var i I manegen med Glenn Killing men han har sedan dess medverkat i andra sammanhang utanför Killinggänget.
Weiron i Ottan
Weiron syntes för första gången i NileCity 105.6. Han är ursprungligen från norra Norrland, men har lärt sig göteborgska efter att ha gått en ALU-kurs. Varje morgon exakt klockan 03.30 inleder han sändningarna i NileCity 105,6. Med sig i studion har han en kaffetermos, en flaska vodka, snusstock, en låda med en smörgås med prickig korv i och porrtidningar. Han ringer upp och väcker folk på måfå, leker ordlekar, fritolkar deras jobb och uttrycker förakt för stockholmare och borgare, samtidigt som han jobbar med tunga och högljudda maskiner. Trots sitt norrländska ursprung framställer han sig som en riktig urgöteborgare, vars sympatier för arbetarklassen är starka, något som även kan ses genom att han kör en gaffeltruck till jobbet. Inspirationen till figuren kom från Weiron Holmberg och Frank Gunnarsson.
Tobias the_destr0yer

Filmer och TV-serier[redigera | redigera wikitext]

Han har även medverkat i TV-programmen Gäster med gester och Har du hört den förut?

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller[redigera | redigera wikitext]

 • 1993 - Arne Anka - (Stadsteatern, Stockholm)
 • 1993 – Medverkande i Parneviks cirkusparty, revy av Bosse Parnevik, Cirkus, Stockholm[12]
 • 1997 - Hotelliggaren - (Chinateatern, Stockholm, spelades till 1998)
 • 2000 – Per-Arne Nilsson i Maken till fruar av Ray Cooney, regi Bo Hermansson, Oscarsteatern[13]
 • 2001 - Nysningen - (Stadsteatern, Stockholm)
 • 2002 – Chlestakov, tjänsteman från Petersburg i Revisorn av Nikolaj Gogol, regi Wilhelm Carlsson, Chinateatern[14]
 • 2002 - Rhapsody in rock - (turné)
 • 2004 - Fångad på nätet - (Chinateatern och Lorensbergsteatern, spelaeds till 2005)
 • 2004 - Tältprojektet - (turné)
 • 2005 - Tältprojektet - (turné)
 • 2006 - Lögn i helvete - (Chinateatern och Lorensbersteatern, spelades till 2007)
 • 2007 - Rivierans Guldgossar - (Chinateatern, spelades till 2008)
 • 2008 - Lånta Fjädrar - (Kalmar Friluftsteater, spelas på sommaren)
 • 2009 - Rolandz - (dansbandsturné)
 • 2009 - Drömmen om Herrön - (Dramaten, Stockholm, med Killinggänget)
 • 2010 - Zpanska flugan - (Kalmar Friluftsteater, spelas på sommaren)
 • 2010 - Robert Gustafsson - 25 års jubileum (Rondo, Göteborg)
 • 2011 - Robert Gustafsson - 25 års jubileum (Amiralen, Malmö)
 • 2012 - Hjälten från Kalmarsund - (Kalmar Friluftsteater, spelas på sommaren)
 • 2012 - Robert Gustafsson - 25 års jubileum (Cirkus, Stockholm)
 • 2013 - Rainman (Rival, Stockholm)
 • 2014 - Charmörer på vift - (Kalmar Friluftsteater, spelas på sommaren)
 • 2014 - Rolandz (dansbandsturné)
 • 2014 - Kom igen Charlie! (Oscarsteatern, Stockholm)
 • 2015Tresteg i snedsteg av Derek Benfield, regi Adde Malmberg, Krusenstiernska gården[15]

Samlingsdvd[redigera | redigera wikitext]

 • 2001 - Ur Löjlig Synvinkel 2.0 - Collector's Editon
 • 2002 - En rejäl omgång
 • 2006 - Jag ä inte bitter
 • 2006 - Robert Gustafsson - Sveriges roligaste man (DVD-box)
 • 2007 - Fullpackat
 • 2008 - Complete Bertil
 • 2008 - Nyblandad grogg
 • 2008 - Lösvikt
 • 2009 - De' ä kanon
 • 2009 - Arne Anka - En afton på Zekes
 • 2010 - Galleri Gustafsson
 • 2012 - Kulgodis
 • 2012 - 25-års jubileumsrevyn - Kungen av humor
 • 2013 - Garvsyra
 • 2014 - Rolandz - Scensommar

Böcker[redigera | redigera wikitext]

 • 2010 - Från vaggan till deadline (självbiografi)
 • 2012 - Herrarna i hagen

Ljudboksuppläsningar (urval)[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Rihanna och Robert Gustafsson gästar Skavlan”. SVT. http://svt.se/2.125202/1.1844442/rihanna_kommer_till_skavlan_prg_2. Läst 14 februari 2012. 
 2. ^ Gustafsson, Robert: Från vaggan till deadline s 300 (Albert Bonniers förlag).
 3. ^ Sveriges Dödbok 1901–2009, DVD-ROM, Version 5.00, Sveriges Släktforskarförbund (2010).
 4. ^ Begravda i Sverige, CD-ROM, Version 1.00, Sveriges Släktforskarförbund.
 5. ^ Robins, SVT Robert Gustavsson som gäst
 6. ^ http://wwwc.aftonbladet.se/noje/0008/09/skansen.html
 7. ^ http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article303373.ab?service=print
 8. ^ http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article227407.ab?service=print
 9. ^ http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article305389.ab?service=print
 10. ^ http://www.expressen.se/noje/1.394147/greger-stotte-pa-lill-lindfors
 11. ^ http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article11181082.ab
 12. ^ "Om Bosse Parnevik". Parnevik.se. Läst 2011-12-01.
 13. ^ ”Maken till fruar”. Musikverket. http://calmview.musikverk.se/CalmView/Record.aspx?src=CalmView.Performance&id=PERF11046&pos=96. Läst 15 juni 2015. 
 14. ^ ”Chinateatern”. Revisorn. http://www.chinateatern.se/show/revisorn/. Läst 23 juni 2015. 
 15. ^ ”Tresteg i snedsteg”. 2entertain. http://www.2entertain.com/show/tresteg-snedsteg/. 
 16. ^ Robert Gustafsson får kungamedalj”. Sydsvenska Dagbladet. http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/robert-gustafsson-far-kungamedalj/. Läst 6 juni 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]