Iittala

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Värmeljushållaren Kivi, formgiven av Heikki Orvola, från Iittala.[1]

Iittala är ett finländskt företag som tillverkar glas och porslin. Iittalagruppen, som har 1 400 anställda, ägs sedan 2007 av det finländska industriföretaget Fiskars.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det grundades år 1881 i byn Iittala i Kalvola kommun nära Tavastehus i Finland som ett renodlat glasbruk. Bruket grundades av smålänningen Petrus Magnus Abrahamsson.[2] De första glasblåsarna var från Sverige. Bruket anlades nära järnvägen.[3] År 1917 köptes bruket upp av A. Ahlström O/Y, som då redan ägde det 1888 grundade Karhula glasbruk.

Konstglas[redigera | redigera wikitext]

Till en början tillverkades främst bruksglas som buteljer och konservburkar, men under 1930-talet började man även framställa konstglas, och under 1940- och 1950-talet flyttades allt mer av bruksglasproduktionen över till Karhula, medan Iittala fick ta hand om konstglasproduktionen. Man knöt till sig konstnärer som Alvar Aalto (1937-38), Gunnel Nyman (1935-48) och Tapio Wirkkala (från 1940-talet).[4]

Tapio Wirkkala blev berömd efter att ha vunnit Iittalas tävling i glasformgivning 1946. Två av Wirkkalas glasarbeten, Madonnan och Campanile var utställda på triennalen i Milano 1951. Kaj Franck, som även var verksam vid Arabia, engagerades i formgivningen och han anses tillsammans med Alvar Aalto och Aino Marsio-Aalto varit den som skapat Iittalas moderna formspråk.[5]

År 1988 gick Iittala samman med Notsjö glasbruk. År 1991 köptes glasbruket upp av Hackmankoncernen.[6]

Iittalagruppen[redigera | redigera wikitext]

Iittalagruppen är en koncern med sex nordiska tillverkare av designade bruksföremål (med bland annat varumärket iittala, med enbart gemener):

Dessutom har man fabriker i Humppila utanför Tavastehus (glas), Notsjö (glas) och Lillkyro (komponenter). 2004 blev Iittala varumärke för koncernens produkter.

Se även[redigera | redigera wikitext]


Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Heikki Orvola”. Iittala. https://www.iittala.com/Designers/Heikki-Orvola/c/Heikki%20Orvola. Läst 13 juni 2014. 
  2. ^ http://www.dis-smaland.se/get/nr3_2010.pdf
  3. ^ http://newsroom.iittala.com/Press-Releases/Festive-years-for-Iittala-s-glass-factory-and-museum-aa.aspx
  4. ^ Glasboken, Carl F. Hermelin & Elisbeth Welander, s. 86
  5. ^ https://www.iittala.com/about-us
  6. ^ Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000 (uppslagsord Iittala)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]