Ikaros fall

Från Wikipedia
Ikaros fall
KonstnärPieter Brueghel den äldre
Basfakta
Tillkomstårcirka 1560
TypOlja på duk
Mått (h×b)73,5 × 112 cm 
PlatsKungliga museet för sköna konster, Bryssel

Ikaros fall (nederländska: De val van Icarus) eller Landskap med Ikaros fall är en oljemålning som attribueras till den flamländske renässanskonstnären Pieter Brueghel den äldre. Den ingår sedan 1912 i samlingarna på Kungliga museet för sköna konster i Bryssel. Det finns även en mindre version som är utställd på Van Buuren Museum, också i Bryssel.

Målningen var länge ansedd som en originalmålning av Brueghel själv och vanligtvis daterad till cirka 1558 baserat på motiv och stil. Det har dock alltid funnits oklarheter kring tavlans proveniens och analyser på 1990-talet resulterade i slutsatsen att tavlan sannolikt är en välgjord och samtida kopia av en försvunnet original av Brueghel som är utförd av en okänd konstnär.

Målningen skildrar en berättelse ur den grekiska mytologin, bland annat återgiven av den romerske skalden Ovidius i hans Metamorphoses. Efter att Ikaros far Daidalos fallit i onåd hos kung Minos fängslades båda i labyrintenKreta. Av vax och fjädrar tillverkade då Daidalos vingar åt dem som möjliggjorde att de kunde fly från Kreta. Trots varningar från sin far flög Ikaros högt upp och nära solen vilket ledde till att hans vaxvingar smälte och han störtade till sin död i Egeiska havet. I Brueghels bild syns endast Ikaros ben som sticker upp ur havet nedanför segelskeppet. I förgrunden syns en lantbrukare som plöjer sin mark, en herde som spanar upp mot himlen och en fiskare (längst ner till höger). En viktig skillnad i Van Buuren-versionen är att Daidalos syns flyga i luften och det tycks vara denne som herden spanar på. Myten om Ikaros handlar om övermod och hybris, ett tema som Bruegel även skildrat i den bibliska Babels torn. Ikarosmyten var ett vanligt motiv under renässansen. Brueghel var en viktig influens för konstnären Joos de Momper som målade samma motiv i Landskap med Ikaros fall – en tavla som ingår i Nationalmuseums samlingar.[1]

I bakgrunden breder ett storslaget landskap ut sig med berg, kust och himmel. Under en resa till Italien som Brueghel gjorde 1552–1554 skådade han Alperna som gjorde ett starkt intryck på honom. Motiv med små figurer i förgrunden och ett mäktigt panoramalandskap i bakgrunden, som förekommer i flera Brueghel-målningar, brukar benämnas världslandskap eller med den tyska termen Weltlandschaft(en).

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]