Illyrer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Illyriska stammar under antiken.

Illyrer är en samlad benämning för de indoeuropeiska stammar som under antiken var bosatta i Illyrien mellan Adriatiska havet och Donau.[1] De antika illyrernas eventuella släktskap till moderna folkslag är en kontroversiell och av vetenskapen ej fastlagd fråga. Det finns dock forskare som hävdar att de var förfäder till dagens albaner eller att dagens albaner härstammar från en av de folkstammar som under antiken ansågs vara illyriska.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Illyriska folk har funnits i Europa sedan minst 3000–4000 år f.Kr. och är därmed en av Europas urbefolkningar. Redan under den tidigaste antiken bebodde de ett område i sydöstra Europa som omfattade dagens södra delar av Österrike samt Slovenien, Ungern, Kroatien, Bosnien och Hercegovina, Serbien, Montenegro, Makedonien, Kosovo och Albanien. Det är i många fall osäkert vilka folkstammar som tillhörde den illyriska folkgruppen eller ej. Det är även osäkert om illyrerna betraktades som ett enskilt folk eller enbart var ett samlingsnamn. Det namn som romarna använde för området längs Adriatiska havet var Dalmatien.

Illyrerna bildade flera kungadömen på centrala Balkanhalvön. Det första och kändaste av dem var Bardylis. Illyriska kungariket var oftast i krig med antika makedonierna.[1]

Illyricum var en provins som erövrades av romarna,[2] kustområdena längs Adriatiska havet samt Makedonien redan innan år 121 f.Kr. och övriga området väster om Donau innan år 14 e.Kr. Strax därefter (46 e.Kr.) erövrades även Thrakien som senare delades upp med Moesien. Området tillhörde Romarriket tills det erövrades av ostrogoterna år 488 e.Kr.

Pannonierna var ett illyriskt folk som var bosatta mellan Donau och Sava i nuvarande Ungern och Kroatien. Efter ett uppror år 5 e.Kr. mot romarna tillsammans med andra illyriska folk samt sarmater och dacier, så besegrades de av Tiberius. Det tog romarna fyra år att besegra detta uppror, men år 9 e.Kr., blev landet provinsen Pannonien.[2][3] Omkring år 150 e.Kr. försökte langobarderna att tränga in i Romarriket, men stoppades då av pannonierna. Landet erövrades vid mitten av 400-talet av rugierna, därefter ostrogoter, langobarder och avarer. Från och med år 537 tillhörde Illyrien det Östromerska riket.

Kända illyrer[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”illyrer - Uppslagsverk - NE” (på sv). www.ne.se. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/illyrer. Läst 31 juli 2017. 
  2. ^ [a b] ”Illyricum - Uppslagsverk - NE” (på sv). www.ne.se. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/illyricum. Läst 31 juli 2017. 
  3. ^ Illyria – Store norske leksikon” (på no). Store norske leksikon. https://snl.no/Illyria. Läst 31 juli 2017.