Inception

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Inception
Inception
GenreScience fiction, action
RegissörChristopher Nolan
ProducentChristopher Nolan
Emma Thomas
ManusChristopher Nolan
SkådespelareLeonardo DiCaprio
Ken Watanabe
Joseph Gordon-Levitt
Marion Cotillard
Ellen Page
Tom Hardy
Cillian Murphy
Tom Berenger
Michael Caine
OriginalmusikHans Zimmer
FotografWally Pfister
Premiär2010
Speltid148 min
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget160 milj. USD[1]
Intäkter825 milj. USD[2]
IMDb SFDb

Inception (ung. "Påbörjande") är en amerikansk thriller/sci-fi/action-långfilm från 2010 i regi av Christopher Nolan som också har skrivit manus. Medverkar gör bland andra Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Cillian Murphy och Ken Watanabe.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Dom Cobb och hans partner Arthur blir under ett test-uppdrag i Tokyo rekryterade till ett mycket komplext uppdrag av Saito, en japansk affärsman. Uppdraget går ut på att plantera en idé hos den unga arvtagaren Robert Fischer att bryta upp sin fars affärsimperium. Idén planteras genom att bryta sig in i personens drömmar och placera idén i det undermedvetna - en metod kallad Inception. Om Cobb lyckas med uppdraget är belöningen att han kan återvända till sina barn och USA, där han är efterlyst efter att han misstänks ha mördat sin fru, Mal. Cobb sätter, med hjälp av sin mentor Miles, ihop en grupp för uppdraget. Utöver Cobb och Arthur ingår Eames, expert på förklädnader och manipulation, Ariadne, vars uppgift är att designa drömmen samt Yusuf som är expert på sömnmedel. Även Saito ingår i den grupp som tar sig in i Fischers undermedvetna genom att droga honom på ett flygplan.

För att plantera en idé måste man ta sig mycket djupt ner i det undermedvetna. Gruppen arbetar därför med konceptet "en dröm inuti en annan dröm" genom att bygga upp olika nivåer av drömmar. Ju djupare man är, desto långsammare förflyter tiden eftersom hjärnan arbetar fortare. Inne i den första nivåns dröm, en regnig stadskärna, visar det sig dock att Fischers undermedvetna har fått träning gentemot intrång vilket innebär beväpnade vakter. Saito blir skjuten under en biljakt, Eames tänker väcka honom ur drömmen genom att skjuta honom men stoppas av Cobb. Det sömnmedel de använder är för kraftigt vilket innebär att man inte vaknar om man dör utan faller ner i limbo - den djupaste form av undermedvetna där tiden förflyter extremt långsamt.

Gruppen kidnappar Fischer, samt hans farbror Maurice. Förutom Yusuf som stannar kvar går gruppen en nivå djupare, till ett hotell. I syfte att skydda sig från de beväpnade vakterna påtalar Cobb för Fischer att han drömmer vilket förflyttar deras uppmärksamhet något. Gruppen arbetar enligt en plan som involverar Maurice som antagonist. Eames, utklädd till Maurice, lurar Fischer att hans morbror samarbetar med kidnapparna och lyckas därigenom övertala Fischer att gå in i Maurice dröm. Det är dock egentligen Fischers egen dröm vilket innebär att Fischer hjälper gruppen att bryta sig in i sitt eget undermedvetna. Arthur stannar kvar på hotellet i syfte att skydda den sovande gruppen.

Den tredje nivå är en militärbas i arktisk miljö. Gruppen, tillsammans med Fischer samt Saito som mår allt sämre av sin skottskada, bryter sig in fortet som Ariadne har designat för att plantera idén i Fischers huvud. Fischer tar sig in i byggnaden men genskjuts plötsligt av Cobbs fru Mal - som är en projektion av Cobbs undermedvetna i Fischers dröm. Vad övriga i gruppen inte vet är att anledningen till att Cobb är efterlyst för mordet på sin fru, är att han genomförde Inception på henne genom att plantera en idé i hennes huvud. Idén var "min värld är inte verklig" och syftade till att få Mal att vilja återvända till verkligheten efter att de tillbringat årtionden tillsammans i limbo. Efter att Mal kom tillbaka till verkligheten kunde hon dock inte släppa idén om att hon fortfarande drömde utan begick självmord och riggade det för att sätta dit Cobb i hopp om att han skulle följa efter henne till verkligheten. En del av Cobb vill fortsätta leva med minnet av Mal - och den delen av hans undermedvetna försöker sabotera uppdraget så att hon kan fånga Cobb i limbo där de fortfarande kan vara tillsammans. Mal skjuter Fischer, som tillsammans med den döende Saito faller ner i limbo.

Ariadne föreslår dock att hon och Cobb kan följa efter Mal och Fischer ner i limbo i syfte att hämta dem. Tillsammans ger de sig in i Mal och Cobbs limbo vilket är en oändlig ö bestående av olika typer av konstruktioner. Medan Ariadne räddar Fischer konfronterar Cobb Mal. Han accepterar att hon inte är verklig utan bara ett fragment av hans minne och lämnar henne för verkligheten. Fischer och Ariadne återvänder till militärbasen där Fischer konfronteras med sin svårt sjuka far som får Fischer att inse att han egentligen vill se honom skapa sin egen framgång, snarare än att bara ta över hans. Idén häftar hos Fischer, Inception sker och gruppen väcker sig själva från samtliga nivåer genom att simulera en fallande känsla. Cobb når samtidigt den djupaste nivån där han hittar en åldrad Saito. Tillsammans tar de livet av sig och vaknar tillsammans med de andra på flygplanet.

Cobb tar sig igenom gränskontrollen vid flygplatsen och återvänder hem tillsammans med Miles. I syfte att dubbelkontrollera huruvida han verkligen är vaken kastar Cobb en liten snurra på bordet - om den faller är han vaken eftersom det betyder att gravitationen fungerar korrekt. Cobb distraheras dock från snurran av sina barn som han återförenas med. Snurran ses i den sista scenen snurra vidare på bordet men vingla till något.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Fotografen Wally Pfister belönades med en Oscar i kategorin Bästa foto för Inception. Den fick också pris för visuella effekter, ljudmixning och ljudredigering.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  Leonardo DiCaprio  –  Dom Cobb
  Ellen Page  –  Ariadne
  Joseph Gordon-Levitt  –  Arthur
  Ken Watanabe  –  Saito
  Marion Cotillard  –  Mal
  Tom Hardy  –  Eames
  Cillian Murphy  –  Robert Fisher
  Dileep Rao  –  Yusuf
  Tom Berenger  –  Peter Browning
  Pete Postlethwaite  –  Maurice Fischer
  Lukas Haas  –  Nash
  Michael Caine  –  Miles

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fritz, Ben (15 juli 2010). ”Movie projector: 'Inception' headed for No. 1, 'Sorcerer's Apprentice' to open in third”. Los Angeles Times. Tribune Company. http://latimesblogs.latimes.com/entertainmentnewsbuzz/2010/07/inception-sorcerers-box-office.html. Läst 27 juli 2010. 
  2. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=inception.htm

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]