Individuell Människohjälp

Från Wikipedia
Version från den 8 juni 2017 kl. 18.03 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.4beta))
Individuell Människohjälp
FörkortningIM
Bildad1 oktober 1938
TypBiståndsorganisation
Officiella språkSvenska

IM, Individuell Människohjälp, tidigare Inomeuropeisk Mission, är en svensk biståndsorganisation som bekämpar och synliggör fattigdom och utanförskap. Organisationen grundades 1938 och arbetar i dag i Sverige och tolv länder världen över. IM är en av de organisationer som ingår i Radiohjälpens insamlingsaktion Världens barn.

IM arbetar långsiktigt tillsammans med lokala samarbetspartners, främst med utbildning, hälsa och försörjning. Insatserna utformas som hjälp till självhjälp och nya verksamheter börjar i liten skala. Utgångspunkten för IM:s utvecklingssamarbete är FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. IM arbetar i enlighet med icke-diskrimineringsprincipen och insatserna ska stödja hållbar utveckling.

Verksamheten är möjlig tack vare det samlade engagemanget hos 38 500 givare, medlemmar och volontärer. 2015 utgjorde gåvor och testamenten (ca 54 MSEK resp ca 16 MSEK) drygt 60% av inkomsterna medan offentliga bidrag (ca 37 MSEK) utgjorde ca 1/3 av de totala inkomsterna (ca 115 MSEK). Övriga intäkter var i sammanhanget små.[1]

IM:s engelska namn är IM, Swedish Development Partner .

IM har 90-konto och är medlem i FRII, Frivilligorganisationernas Insamlingsråd, som arbetar för etisk och professionell insamling. Som medlemsorganisation följer IM FRII:s etiska riktlinjer.

Från och med år 2015 är IM en av SIDA:s ramorganisationer[2]. En ramorganisation "kanaliserar Sidas stöd till såväl utveckling av det civila samhället i samarbetsländer som till kommunikationsinsatser i Sverige"[3].

Historia

Den 1 oktober 1938 grundade den kristna akademikern Britta Holmström Praghjälpen som året därpå hjälpte judiska flyktingar i Prag. 1940 vidgades hjälporganisationens arbete och namnet ändrades till Inomeuropeisk Mission. I slutet av 1940-talet öppnade Britta Holmström ett kapellVrigstadhemmet för polska, katolska kvinnor från koncentrationslägren.

IM-hemmen, där flyktingar fick en fristad, var under lång tid en central del av IM:s biståndsarbete. Idag finns Vrigstadhemmet i Småland kvar.

De första människorna utanför Europa som fick stöd var det tibetanska folket. I april 1964 kom de första tibetanska flickorna till Sverige för att få utbildning.

1966 bytte Inomeuropeisk Mission namn till Individuell Människohjälp.


Fokusområden

  • Utbildning. IM arbetar för att utbildning ska bli tillgänglig för alla oavsett kön, ursprung eller fysiska och intellektuella förutsättningar.
  • Hälsa. IM arbetar förebyggande med hälsovård och hälsoupplysning. IM arbetar också med habilitering och rehabilitering för människor med funktionsnedsättningar.
  • Försörjning. IM arbetar för att människor ska få arbete och en inkomst.
  • Socialt arbete. IM arbetar för att stärka och upprätta människor, en viktig del är att skapa sociala sammanhang, mötesplatser och meningsfulla sysselsättningar.
  • Rättvis handel.


Här arbetar IM

El Salvador, Guatemala, Indien, Nepal, Malawi, Zimbabwe, Rumänien, Moldavien, Jordanien, Palestina, Sverige

Referenser

Noter

Externa länkar