Industry Standard Architecture

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser av ISA, se Isa (olika betydelser).
ISA-kortplatser på ett äldre moderkort. Den korta porten är en 8-bitarsport och de längre är 16-bitars.
Så här kunde de sista moderkorten med ISA-port se ut, oftast satt den längst ner. (Svart port till höger på bilden)

Industry Standard Architecture (ISA) ursprungligen PC/AT-bus i IBM Personal Computer/AT, är en standard för expansionsplatserna i PC-datorer under perioden 19812000. Beteckningen ISA används egentligen bara i PC-kloner.

8-bitars ISA[redigera | redigera wikitext]

IBM PC/XT (1981) använde kort med PC-bussen, dessa använde sig av 20 adressbitar och 8 databitar parallellt med en klockhastighet på 4,77 MHz.

16-bitars ISA[redigera | redigera wikitext]

I och med IBM PC/AT (1984) introducerades AT-bussen med 24 adressbitar, 16 databitar och 8 MHz överföring.

Med IBM PS/2 (1987) frångick IBM ISA-standarden och introducerade istället MCA, en 32-bitarsarkitektur som klarade cirka 30 MHz som året därpå släpptes i en 16-bitars budgetversion. Dessa kort hade för övrigt en tidig form av Plug and Play.

32-bitars EISA[redigera | redigera wikitext]

MCA-arkitekturen var skyddad och producenterna av PC-kloner, exempelvis Compaq tog därför fram en öppen och förbättrad version av ISA som de kallade för Extended ISA (EISA). EISA-korten kördes på 8,33 MHz och utökade med ytterligare 16 databitar till 32 bitars överföring.

Senare togs det även fram en FAST EISA som klarar 133 MHz.

Användning idag[redigera | redigera wikitext]

Kortplatser med ISA-buss användes långt in på 1990-talet i IBM-kompatibla PC-datorer som ett komplement till PCI-bussen. ISA-bussen fanns monterad i de flesta moderkort så sent som 2001. De första PCI-portarna fanns tillgängliga i de första Pentium-datorerna cirka 1993–1994. ISA-portarna fanns dock kvar och användes av mindre krävande enheter som till exempel ljudkort fram till åtminstone 1997, därefter kom fler enheter till PCI-portarna och ISA-porten dog sakta men säkert ut. Av princip monterades det tre ISA-portar på de flesta moderkort fram till 1998, därefter monterades enbart en på de flesta moderkorten, oftast längst ner.

ISA är sedan en lång tid tillbaka helt ersatt av PCI-arkitekturen till anslutningskort som i sin tur är helt eller delvis ersatt av PCI Express.

I dagligt tal kallas alla versionerna (något felaktigt) för ISA-buss. IBM använde aldrig själva denna beteckning men det har ändå blivit gängse språkbruk.

Man kan därför tala om följande sorters ISA-buss:

  • 8-bitars ISA på 4,77 MHz
  • 16-bitars ISA på 8 MHz
  • 32-bitars EISA på 8,33 MHz