PC

Från Wikipedia
(Omdirigerad från PC (dator))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se PC (olika betydelser).
En persondator

En PC eller IBM PC-kompatibel dator är den vanligaste sortens dator i hem och kontor. Den ursprungliga IBM PC utvecklades av IBM och introducerades 12 augusti 1981. Datorn kom sedan att klonas (PC-klon) och vidareutvecklas av flera tillverkare, varför man fick behov att tala om IBM-kompatibla datorer. I dag används termen PC oftast slarvigt för att beskriva persondatorer med Intel x86-kompatibel processor såsom Intel 8088 och dess efterföljare, tillverkade av Intel, AMD, Cyrix med flera, samt med IBM-kompatibelt systemprogram (BIOS).

PC:n är idag den dominerande datortypen i hem och på kontor, av vilka en majoritet använder operativsystemet Microsoft Windows, men andelen Mac OSX- och Linux-användare ökar betydligt. Delarna i en IBM PC-kompatibel dator är i mångt och mycket standardiserade, vilket ger många konkurrerande tillverkare och därmed kraftfulla komponenter till låga priser. Många IBM PC-kompatibla modeller säljs färdigbyggda från stora tillverkare som Dell eller HP, men konkurrensen från många mindre tillverkare, samt från personer som bygger sina datorer själva, håller priserna nere.

Chuck Peddles Sirius I var några veckor före IBM med att använda Intels processor 8088 i en persondator för kontorsanvändning; den datorn var dock inte direkt kompatibel med IBM PC. Den hade en viss framgång i Europa under tidigt 1980-tal.

Tekniska detaljer[redigera | redigera wikitext]

Den första modellen kallades IBM PC 5150. Nästa modell för IBM kallades IBM PC XT (extended technology) och sedan kom IBM PC AT (advanced technology). Modelltypen som är standard i dag är ATX.

IBM PC och IBM PC XT använde mikroprocessorn Intel 8088 som räknas som en 16-bitarsprocessor, men har en 8-bitars extern databuss, vilket blev något billigare och därmed stimulerade försäljningen. Intel 8086 är identisk så när som på att den har en 16-bitars extern databuss.

Klassiska PC-modeller[redigera | redigera wikitext]

  • IBM PC 5150 – Den första PC-modellen, med 16 eller 64 kB RAM och två diskettstationer. Processor: Intel 8088 4,77 MHz med plats för en extra Intel 8087. Expansionsplatser: ISA 8 bitar. Kom antingen med en monokrom skärm eller färgskärm (CGA).
  • IBM PC XT model 5160 – I princip en IBM PC utbyggd med en 5 eller 10 MB hårddisk och mer RAM (maximalt 640 KiB).
  • IBM PC AT – En nydesign som dock fortfarande var kompatibel med den tidigare IBM PC. Klarade upp till 12 MiB RAM, och introducerade den förbättrade grafikstandarden EGA. Processor: Intel 80286 6,0 MHz. Expansionsplatser: ISA 16 bitar.
  • IBM PS/2 - Modellserie som lanserades 1987. Detta var delvis ett försök att återta kontrollen över PC-marknaden genom introducera egen skyddad teknologi, vilket dock inte var framgångsrikt. Introducerade även VGA, som blev en accepterad grafikstandard. Anslutning för tangentbord och mus lever dock kvar som PS/2.
  • Compaq Portabel – Den första lagliga helt kompatibla klonen av IBM PC. Den hade ett BIOS som Compaq hade konstruerat själva men som fungerade exakt som IBM:s original.
  • Compaq Deskpro 386 – Den första PC:n med Intels 32-bitsprocessor 80386. Den lanserades innan IBM hade en motsvarande modell och var början till slutet för dess dominans på PC-datorer.

Se även[redigera | redigera wikitext]