Ingela Bohlin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ingela Bohlin
Födelsedatum9 november 1970
FödelseortLund
FöräldrarFolke Bohlin, Eva Svanholm Bohlin
SläktingarRagnar Bohlin (bror), Set Svanholm (morfar)
GenreOpera
RollSopran

Ingela Jenny Bohlin, född 9 november 1970 i Lunds Allhelgonaförsamling[1], är en svensk operasångare (sopran).

Bohlin har bland annat studerat på Musikhögskolan i Malmö och på Operahögskolan i Stockholm, där hon utexaminerades i januari 2002.

Hon har framträtt i Poulencs Vox Humana, Morgana i Alcina, Iole i Herkules och Asteria i Tamerlano av Händel (den senare tillsammans med Placido Domingo), första damen och Pamina i Trollflöjten samt Ismene i Mitridate, Susanna i Figaros Bröllop av Mozart.

Bohlin har flera gånger framträtt i Vadstena-Akademien och på scener som Kulturhuset i Stockholm, Drottningholms Slottsteater och Göteborgsoperan. I utlandet vid festivalen i Aix-en-Provence och operorna i Bryssel, Paris och Madrid. I USA debuterade hon som Fiordiligi i Così fan tutte i Chicago 2002 och sjöng där senare Drusilla i Poppeas kröning.

Hon är ofta anlitad som solist i konsertsammanhang som Faurés Requiem, Haydns Skapelsen, Händels Messias, Lars-Erik Larssons Förklädd gud, Monteverdis Maria-vesper, Mozarts Requiem, Exsultate jubilate och c-mollmässa, Pergolesis Stabat mater samt Matteuspassionen och Juloratorium av Bach.

Hon är dotter till musikvetaren och dirigenten Folke Bohlin och kördirigenten Eva Svanholm Bohlin samt syster till dirigenten Ragnar Bohlin.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990, CD-ROM, Version 1.00, Riksarkivet (2011).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]