Ingela Bohlin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingela Bohlin
Födelsedatum9 november 1970 (50 år)
FödelseortLund
FöräldrarFolke Bohlin, Eva Svanholm Bohlin
SläktingarRagnar Bohlin (bror), Set Svanholm (morfar)
GenreOpera
RollSopran

Ingela Jenny Bohlin, född 9 november 1970 i Lunds Allhelgonaförsamling[1], är en svensk operasångare (sopran).

Bohlin har bland annat studerat på Musikhögskolan i Malmö och på Operahögskolan i Stockholm, där hon utexaminerades i januari 2002.

Hon har framträtt i Poulencs Vox Humana, Morgana i Alcina, Iole i Herkules och Asteria i Tamerlano av Händel (den senare tillsammans med Placido Domingo), första damen och Pamina i Trollflöjten samt Ismene i Mitridate, Susanna i Figaros Bröllop av Mozart.

Bohlin har flera gånger framträtt i Vadstena-Akademien och på scener som Kulturhuset i Stockholm, Drottningholms Slottsteater och Göteborgsoperan. I utlandet vid festivalen i Aix-en-Provence och operorna i Bryssel, Paris och Madrid. I USA debuterade hon som Fiordiligi i Così fan tutte i Chicago 2002 och sjöng där senare Drusilla i Poppeas kröning.

Hon är ofta anlitad som solist i konsertsammanhang som Faurés Requiem, Haydns Skapelsen, Händels Messias, Lars-Erik Larssons Förklädd gud, Monteverdis Maria-vesper, Mozarts Requiem, Exsultate jubilate och c-mollmässa, Pergolesis Stabat mater samt Matteuspassionen och Juloratorium av Bach.

Hon är dotter till musikvetaren och dirigenten Folke Bohlin och kördirigenten Eva Svanholm Bohlin samt syster till dirigenten Ragnar Bohlin.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990, CD-ROM, Version 1.00, Riksarkivet (2011).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]