Ingvar Bratt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ingvar Bratt, född 1942, är en svensk civilingenjör och visselblåsare. Han har varit anställd vid Bofors i Karlskoga och var källa då det den 28 maj 1985 offentliggjordes att vissa vapenleveranser inte nått den avsedda slutdestinationen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Bratt, som är son till kyrkoherde Karl Elis Bratt, började arbeta vid Bofors 1969. Han var engagerad i miljöpartiet och blev privat gradvis mer kritisk till svensk vapenexport. Han kontaktades av journalisten Cecilia Zadig, som undersökte om Bofors sålt vapen till Dubai och Bahrain – länder som enligt dåvarande svensk reglering inte var godkända för export. Bofors hade erhållit regeringens tillstånd att sälja Robot 70 till Singapore, men Bratt fann material som dokumenterade att leveranserna istället gått till Dubai och Bahrain.

Bratt sade själv upp sig från Bofors[1] och den efterföljande debatten ledde till en ny svensk lag om företagshemligheter, lex Bratt (SFS 1990:409) Lagen om skydd för företagshemligheter, som bland annat innebär att anställda får röja företagshemligheter som avslöjar brottslighet på ett företag. Bratt arbetade senare som tekniklärare på gymnasienivå i Karlskoga.[2] 1988 flyttade han med sin fru till Nora.[3] Han arbetade fram till sin pensionering huvudsakligen inom KomVux i Lindesberg.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]