Institut Le Rosey

Chatéau de Rosey i Rolle, Vaud.
Campuset i Gstaad.

Institut Le Rosey, vanligtvis kallad Le Rosey eller Rosey, är en skola nära Rolle i Schweiz. Det är en av världens mest mytomspunna och prestigefyllda skolor som har utbildat kungligheter och andra kända personer från hela världen.

Skolan grundades av Paul-Émile Carnal 1880 och är en av de äldsta internatskolorna i Schweiz. Le Rosey har två anläggningar, en i Rolle utanför Genève och ett campus i Gstaad, där eleverna huseras under skidsäsongen mellan januari och mars varje år.

Skolans filosofi och pedagogik är inspirerad av Howard Gardners teori om "multipla intelligenser".[1] Undervisningen sker huvudsakligen på franska och engelska.[2] Le Rosey har ca 400 aktiva elever från över 58 länder, de flesta i åldern 14-18 år med jämn fördelning mellan könen. För att bibehålla den internationella atmosfären tillämpas kvotering mellan olika nationaliteter.[3] Antalet elever per lärare är ca 5.[1] Antalet alumner (tidigare elever) är ca 5000 varav endast ett fåtal svenskar.

Skolavgiften var 2011-2012 omkring 133 000 dollar per elev och läsår (exklusive extra avgifter för sportaktiviteter etc), vilket gör Le Rosey till världens dyraste privatskola.[4]

Kända alumner[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]