Internmedicin

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Invärtesmedicin)
Hoppa till: navigering, sök

Internmedicin eller invärtes medicin, tidigare kallat allmän internmedicin, är den läkarspecialitet som sysslar med sjukdomar i kroppens inre organ.[1] Internmedicin är en slutenvårdsspecialitet och skall ej förväxlas med allmänmedicin som betecknar läkare som arbetar exempelvis på vårdcentraler. Eftersom sjukvården blir alltmer specialiserad är det svårt att definiera en internmedicinsk patientgrupp. Det är snarast en allmänkompetens som behandlar multisjuka patienter som är intagna på sjukhusens medicinavdelningar och akutmottagningar.

Internmedicin har subspecialiteterna hematologi, kardiologi, nefrologi, gastroenterologi, endokrinologi, lungmedicin och allergologi. Att etablera akutmedicin som en internmedicinsk subspecialitet var under början av 2015 planerat men ännu ej genomfört i Sverige.[2] Reumatologi, infektionssjukdomar och neurologi är fristående specialiteter.[förtydliga]

En internmedicinare som är kardiolog kan ofta ta hand om en patient med till exempel en blodsjukdom som kommer in på kvällen eller natten, men dagen därpå rådfrågas internmedicinkollegan som är hematolog om den fortsatta behandlingen och vice versa.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ internmedicin i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 2014-06-18.
  2. ^ Hajo, Wenda (14 januari 2015). ”Hon kan bli den första som får helt ny läkartitel i Gävle”. Sverige radio. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=6067635. Läst 19 juli 2015.