Ion Gheorghe Maurer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ion Gheorghe Maurer

Porträtt av Ion Gheorghe Maurer

Ordfärande i statliga rådet
Tid i befattningen
19 mars 1965–24 mars 1965
President Gheorghe Gheorghiu-Dej
Företrädare Gheorghe Gheorghiu-Dej
Efterträdare Chivu Stoica

Tid i befattningen
21 mars 1961–29 mars 1974
Företrädare Chivu Stoica
Efterträdare Manea Manescu

Ordförande i styrelsen för den stora nationalförsamlingen
Tid i befattningen
11 januari 1958–21 mars 1961
Premiärminister Chivu Stoica
Företrädare Mihail Sadoveanu (tf)
Anton Moisescu (tf)
Efterträdare Gheorghe Gheorghiu-Dej

Utrikesminister
Tid i befattningen
15 juli 1957–15 januari 1958
Företrädare Grigore Preoteasa
Efterträdare Avram Bunaciu

Född 23 september 1902
Bukarest, Rumänien
Död 8 februari 2000 (97 år)
Politiskt parti Kommunistpartiet
Yrke Advokat, politiker

Ion Gheorghe Maurer, född den 23 september 1902 i Bukarest, Rumänien, död den 8 februari 2000 i Bukarest, var en rumänsk advokat och politiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Maurer föddes som son till en tysk från Alsace och en rumänsk mor. Han avslutade studier i juridik och blev advokat, som försvarade medlemmar i olagliga vänster- och antifascistiska rörelser i domstolsprocesser. Före 1937 var han en kort tid aktiv i radikala bondepartiet, som bildades av Grigore Iunian som en utbrytargrupp av nationella bondepartiet, men han var då redan medlem av det illegala kommunistpartiet och aktiv i Agitpropavdelningen.

Åren 1942-1943, under andra världskriget var han fängslad för sin politiska verksamhet (i lägret i Târgu Jiu), och som medlem av en paramilitär grupp, spelade han en sekundär roll i händelserna av 23 augusti 1944 som ledde till avsättningen av Ion Antonescus regim. Under denna tid, även om han fanns bland de få aktiva ledarna för partiet runt generalsekreterare Ştefan Foris, blev han anhängare av Gheorghe Gheorghiu-Dejs fraktion, som dominerades av fängslade aktivister. År 1944 spelade han en roll i Foris avsättning, genom att bistå Emil Bodnăraş och Gheorghiu-Dej.

Efter kriget blev Maurer medlem av centralkommittén i rumänska arbetarpartiet (det nya namnet på PCR efter att det hade införlivat socialdemokratiska partiet) och intog flera ministerposterna i den nya kommunistiska regeringen i Rumänien - bland annat som statssekreterare för kommunikation och offentliga arbeten i ministeriet under Gheorghiu-Dej i den första Petru Groza-regeringen. Under 1946-1947 var han medlem i Rumäniens delegation vid Paris fredskonferens (under ledning av Gheorghe Tătărescu) och var en kort tid anlitad av Ana Pauker på utrikesdepartementet, innan han avskedades för bristande politisk övertygelse. Han togs bort från frontlinjen under det följande decenniet, och arbetade för Institutet för Juridiska forskning.

Han stödde Gheorghiu-Dejs nationalistiska politik, och blev så småningom utrikesminister 1957 efter Grigore Preoteasa, under sex månader. Betraktad som Gheorghiu-Dejs utvalda efterträdare, var han statschef (ordförande för presidiet i stora nationalförsamlingen i Rumänien) från 1958 till 1961. Han tog platsen som tidigare innehafts av Constantin Pîrvulescu på politbyrån, för att sedan ersätta Chivu Stoica som Rumäniens premiärminister 1961.

Vid sidan av Emil Bodnăraş blev Maurer en viktig medlem av politbyrån i opposition mot Gheorghe Apostol och, tillsammans med Bodnăraş, bidrog han till inrättandet av Nicolae Ceauşescu-regimen. Bland annat hjälpte han till att tysta potentiellt motstånd inifrån partiet genom att dra tillbaka sitt stöd för Corneliu Mănescu och välkomnande Ceausescus direktiv, innan han själv blev kritiserad och åsidosatt tillsammans med sin medarbetare Alexandru Bârlădeanu.

Som en framstående medlem av nomenklaturan under en stor del av sitt liv var han känd för sina latenta konflikter med en stor del av PCR-hierarkin. Han samlade en ansenlig förmögenhet och var känd för sin utsvävande livsstil. År 1989 ledde Maurers tidigare stöd för Ceauşescu till att PCR-medlemmar, som planerade att markera sitt motstånd mot regimen genom att utarbeta det så kallade Letter of Six (Apostol, Bârlădeanu och Pîrvulescu tillsammans med Silviu BRUČAN, Grigore Răceanu och Corneliu Mănescu), uteslöt hans hjälp i processen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.