Istriens arkeologiska museum

Istriens arkeologiska museum
Arheološki muzej Istre
Museibyggnaden år 2008.
Information
Typ av museumArkeologiskt museum
PlatsKroatien Pula, Kroatien
AdressCarrarina ulica 3,
52100 Pula
Etablerat1902[1]
MuseichefDarko Komšo[2]
Webbplats
www.ami-pula.hr

Istriens arkeologiska museum (kroatiska: Arheološki muzej Istre, italienska: Museo archeologico dell'Istria) är ett arkeologiskt museum i Pula i Kroatien. Det spår sina rötter från det forna Stadsmuseet som etablerades år 1902[1] och är beläget i en byggnad öster om Pulaborgen och Lilla romerska teatern. Entrén nås genom att passera den antika Dubbelporten.

Museets verksamhet omfattar insamling, bevaring och presentation av arkeologiska föremål från Pula och Pula-området. De arkeologiska fynden presenteras i museets centrala byggnad men mindre samlingar finns i Pulas amfiteater, Augustus tempel, gallerian Heliga Hjärtan i gamla stan och Nesactium.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Under det kortvariga franska styret i Pula i början av 1800-talet började marskalken Auguste de Marmont att samla stenmonument och fragment från Augustus tempel och lade därmed grunden till vad som senare skulle bli en del av museets samlingar.[3] Senare upptäckter av keramik, sten- och metallföremål i Nesactium låg till grund för etableringen av Stadsmuseet (Museo Civico) år 1902.[3] Sedan Istriska associationen för arkeologi och hemlandshistoria (Società istriana di archeologia e storia patria) flyttat sitt säte och arkeologiska inventarier från Poreč till Pula integrerades Stadsmuseet med den nationella samlingen av stenmonument och Regionsmuseet (Museo Provinciale) i Poreč till en museiinstitution. År 1925[3] etablerades Istriens kungliga museum (Il Regio Museo dell' Istria) i nuvarande museibyggnad som under det österrikiska styret tjänat som tyskspråkig skola. År 1930 öppnade museet för allmänheten och en guidebok på italienska utgavs.[3] Museiutställningen var tillgänglig för allmänheten fram till slutet av andra världskriget då den tillfälliga brittisk-amerikanska administrationen lät flytta stora delar av samlingarna till Italien. Den 15 november 1947 återupprättades museet som Istriens arkeologiska museum.[1]

Samlingar[redigera | redigera wikitext]

Relikvarium från den medeltida samlingen. Tillverkad i elfenben och med dionysosiska motiv är den troligtvis ett bysantinskt handarbete från 800–900-talet.

Museets samlingar sträcker sig från förhistorisk tid till medeltiden och är ordnade i tre permanenta samlingar: förhistoriska samlingen, antika samlingen och medeltida samlingen. På museets bottenvåning finns arkitektoniska minnen, mosaiker, altare och andra föremål från antiken till medeltiden. I salarna på första våningen finns föremål från yngre stenåldern till romartiden. Den permanenta utställningen i de tre salarna på andra våningen är helt tillägnade romartiden. I denna samling finns bland annat en kvinnofigur utan huvud som ursprungligen hittades i Nesactium. I två av salarna presenteras föremål från tiden mellan senantiken och medeltiden. I samlingarna finns föremål från slaviska gravplatser från 600–1100-talet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Istrapedia.hr – online-encyklopedi (utgivare: Istriens län). Läst 30 juli 2017. (kroatiska)
  2. ^ Istriens arkeologiska museum – Museets officiella webbplats. Läst 30 juli 2017. (engelska)
  3. ^ [a b c d] Pulainfo.hr – Pulas turistråds officiella webbplats. Läst 30 juli 2017. (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]